Nu har amerikanerna lämnat Afghanistan och det Afghanska folket åt sitt öde

Nu har USA lämnat kriget i Afghanistan efter ha varit där i 20 år. Det är det längsta kriget för USA. Inte tror jag man säga att det blev någon större vinst för dem, inga segrar som man kan fira. Kriget kom till för att hindra att terrorgrupper skulle inte ha landet som bas efter den 11 september. Terrorgrupper verkar fortfarande finnas där och krigar mot Talibanerna. Inte heller har det blir något bättre för kvinnor och flickor för de förbättringar som nåtts med bland annat skolor och andra framgångar som nåtts verkar ha helt raderats när Talibanerna tog makten. De humanitära insatserna har nog gett ett bättre liv men hur det blir med dem är nog skrivit i stjärnorna. 20 miljoner barn håller mer eller mindre på att svälta ihjäl och ingen tror de kommer att klara sig nu om inte landet får hjälp

Vi får väl nu se hur Talibanerna kommer att styra landet och även se hur det blir med jobb så att folk kan få en egen försörjning. Det kommer med all säkerhet att spridas mycken information om vad som händer där. Det är nog inte säkert att det kommer att finnas möjlighet för folket att fly landet. Nu kan inte heller länderna utvisa Afghaner som varit i andra länder och dömts till utvisning eller fått uppehållstillstånd skickas dit. Hur man finansierat sina vapen som så lätt kunna hjälpa den att besegra den militär som USA utbildat i dessa 20 år som kapitulerade direkt när Talibanerna anföll är obegripligt. Jag tror om man ska tro alla rapporter att landet kommer att ta sig i kragen och bli ett land som fungerar. Samtidigt har det nu visat sig hur mycket pengar detta kostat USAs skattebetalare att landet mest troligt har gått tillbaka hur det såg ut för 20 år sedan. Vi får väl vänta och se hur Talibanerna ska bilda en regering som ska styra landet kommer att se ut och innehållet i dess politik.

3 kommentarer

  1. Sixten

    Du har helt missat anledningen till varför USA gick in med militär i Afghanistan.Anledningen var att hitta den högst ansvarige för terrordådet i New York 11 september 2001.Usama bin laden hittades efter tioårs sökande och avrättades. Man kan fråga sig varför tillbakadragandet dröjde tio år?
    En sak har Afghanistan gemensamt med Irak nämligen enorma naturtillgångar då imineraler som kommer att bli åtråvärda i framtiden.Vi får nu se om Kina flyttar fram sina positioner.

  2. Ulf Parde

    Om det blir sämre för kvinnor med talibanstyret, förstår jag inte om det fortsätter att komma bara män med mer eller mindre goda flyktingskäl. Det går nog att kritisera president Biden, men var finns (nutid o dåtid) den som i det här sammanhanget fattat bra beslut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.