Idag slutförs det Norska riksdagsvalet valet och den stora frågan är om Högerpartiet kommer att leda en norsk regering

Idag avslutas röstningen av valet till riksdagen. De har i stort sett liknande situation i Norge som i Sverige och det är att det är då många partier att det blir svårt att få ihop en regering som drar åt samma håll. Norge är ett land som många andra länder att man haft en oljeindustri som gett en rikedom även för vanligt arbetande folk. Det är klart att ska välfärden och klimatkrisen kunna utvecklas så måste oljekällorna stängas igen. Det ser enligt opinionssiffrorna ut som att de skulle bli en ny statsminister som kommer från Socialdemokraterna och det är väl bra men hur få ihop politiken med partier som man måste samarbeta med tror jag blir svårt. Dessutom tror jag inte det kan bli ett nyval i Norge enligt de norska lagstiftningen

Så här beskrivs läget i Norge av Omni
Norges statsminister Erna Solberg vill inte svara på om hon har ambition att fortsätta som ledare för Høyre om det skulle bli ett maktskifte i landet. Det sa Solberg själv när hon röstade under måndagen, skriver NRK.
– Nu ska vi invänta väljarnas dom, och sedan ta alla andra diskussioner efter valet, säger Solberg.
Solberg säger att målen för hennes parti är att få 25 procent av rösterna – klart högre än opinionssiffrorna inför valdagen – och att lyckas bilda en ny borgerlig regering.
Mycket tyder på att det blir ett skifte efter åtta år med högerregering i Norge. Exakt hur en ny regeringskonstellation kommer att se ut om det blir vänstersidan som vinner är desto mer oklart, skriver SVT Nyheter. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.