Europa måste bli självförsörjande av halvledare och komma bort från Asien beroendet

Dags att vi i Europa själva kan tillverka halvledare. Det sägs att just Europa är en vit fläck när det gäller dess tillverkning som uteslutande sker i Asien och USA. Vad det beror på är svårt att veta, metaller eller kompetens ?. Nu kan utvecklingen bromsas upp ännu mer och det ställer till problem över allt inom den nya moderna industrin som idag ljust säger att det är brist på halvledare.

Det gäller nog att man ganska snabbt enas om hur man samlar sig själva i Europa och börjar tillverka halvledare. Europa kan inte låta det oroliga Asien styra Europas utveckling och det måste vi göra själva. I Norden byggs eller ska byggas flera batterifabriker och tippar att man inte vill vara beroende av Kina eller andra länder i Asien. Jag har läst att EU kommisionens ordförande uppmärksammat detta men inte hur man kommer åt problemet.

Nog finns det väl industrier som kan göra dessa och det pågår viss tillverkning även i Sverige så det är väl vara fram med det kapital som behövs liksom de material som behövs för tillverkningen. Det är alltid en fara att vara beroende av låglönetillverkning i Asien samt där man inte är så noga med miljö och arbetsmiljöfrågorna så sätt i gång och gärna i Sverige och Norrland

9 kommentarer

 1. Olle

  Halvledare är ett vitt begrepp som omfattar en oerhörd mängd olika utvecklade och designade komponenter. Det är inte bara att starta en fabrik och tillverka.De flesta halvledarkomponenterna ägs och är utvecklade av företag och då måste ju dessa godkänna att andra fabriker tillverkar dessa .Det går ju inte att kopiera andras komponenter. Detta är inte bara att börja tillverka, en fabrik kostar ca 25-40 miljarder och tar åratal att utveckla. Och sen får de kanske inte ens producera komponenterna som är tex patenterade och mönsterskyddade. Vi har ca 1000st olika halvledarkomponenter i våra produkter och att kunna producera dessa i europa är en utopi , samtidigt tas det fram 1000 tals nya komponenter varje år. Folk utanför branchen tror att det bara är att bygga en fabrik och börja producera. Framför allt politiker. Men att vid framtagande av nya halvledarkomponenter fundera på att bygga fabrik tycker jag det finns ide .Men de som är brist idag ,där är redan loppet kört och vi ser att ledtiderna börjar kortas idag .Sen finns ju problemet med att de flesta idag hamstrar, även vi

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag lyssnade idag på en som höll ett föredrag som var inne på det jag skrev om just halvledare och VK lär dessutom haft en artikel om detta. Jag har varit upptagen hela dagen och inte kunna läsa den. Sitter nu i bilen hem och det varierar mycket i telefon täckningen. Vi har haft AC styrelserna och måste få en inblick av det som händer i framtiden och vad kommer nyindrueringen

 2. anders

  Kommer ihåg på 70-talet, då diskussionerna gick höga om att Sverige inte skulle satsa på arbetskraftsintensiva industrier inom varvsnäringen och t-k industrin (textil och konfektion).
  Sverige skulle bli världsledande inom högteknologi ( Hi-tech), forskning och läkemedelsindustri.

  Idag ser vi resultatet. Nästan all utveckling och byggnation av fartyg sker i andra länder. All konfektionsindustri sker i Asien. Huvuddelen av läkemedelsindustrin är lokaliserad till andra länder.
  Högteknologi industrin finns i USA och Asien. Om vi ser på forskningen inom medicin och teknologi har vi lyckats behålla en spillra på våra lärosäten.
  Den biltillverkning vi har inom landet, ägs till stor del av utländska intressen och det mesta av komponenterna som ingår i moderna bilar är importerat från andra länder.
  Sverige lever till stor del på export av våra naturtillgångar, skogen, malmen och vattenkraften.

  Hur kunde det gå så här ?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Det är marknaden som styrt detta men om vi nu ser på Batterifabriken så är det 50 st som ska byggas i Europa. Det var tror jag att varorna blev så billiga i Asien som gjorde Attmar handlade med den. Nu är det en vändning på gång och hörde en gång ett företag som hade tillverkningen i Asien av armaturer tagit hem all tillverkning och har automatiserat det mesta. Jag är övertygad om att fler saker kommer att tillverkas i Europa i framtiden. Jag tror även att man inte längre törs vara så beroende av bland annat Kina och företag som har dålig arbetsmiljö och inte har någon som skiter i miljöfrågorna

 3. Sven

  Får se hur det går med Northvolt som ska investera 6 miljarder i sin forskningsanläggning och kommer behöva 5000 ingenjörer.
  Dessa lär inte finnas i Sverige.
  Får se om högutbild arbetskraft får invandra, det är ju lite problem med sådant och nuvarande regering som föredrar bidragsinvandring.

  Får se hur vi löser elförsörjning sen.
  Gissar gratis el till företag, som idag till Google och Microsoft och sedan får vanligt folk välja om dom ska äta eller värma huset.
  Och sedan på morgonen räkna på om dom får ut tillräckligt mycket av sin lön efter skatt för att ha råd att köra till jobbet.
  Dvs ungefär som S Sverige idag bara någon liten nivå till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.