Batterifabrikerna ska ha grön el och då är inte el från kärnkraft ett alternativ

Kärnkraft duger inte åt de stora företagen som bland annat North Volt i Skellefteå. De vill ha som de säger grön el och dit räknar man inte kärnkraften. Det fick jag bekräftat på torsdag och fredag när vi hade Kvarken rådets styrelsemöte och i torsdags då vi hade en planeringskonferens med AC net. Moderaterna har länge gapat och skrikit om att bygga nya kärnkraft för att klara av klimatkrisen är helt fel.

Jag tycker det är bra att den stora industrin som ska bygga 50 Batterifabriker som man bedömer är det behov som finns inom EU och de ska alla ha grön el och dit hör inte kärnkraften. Att jag varit en anhängare av kärnkraft har aldrig varit någon hemlighet. Nu gäller det att även Anders Ygeman inser att det är fel att bygga nya överföringskapacitet för att föra över el från vatten och vindkraft är ett felaktigt tänk. Den nya industrin som är miljövänlig behöver all el som produceras i Norrland och det behöver även nya produktionsanläggningar i Norr. Den el som behövs i södra Sverige behöver produceras i södra Sverige och en hel del med mycket stora vindkraftverk även till havs.

3 kommentarer

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      I Svenska Dagbladet ja. Men elen blir minst dubbelt så dyr med ny kärnkraft. Jag är inte emot men det finns inget förbud mot att bygga men den blir för dyr därför bygger man inte

  1. Peter

    Men se till så att sörlänningarna får bygga vindkraft där Bromma flygplats ligger idag om dom nu ändå tänkt lägga ner den verksamheten.
    På så vis så får sörlänningarna höra det surrande ljudet från vindkraftsanläggningarna som vi får stå ut med här uppe i norr!
    Vi ska inte behöva exportera bort all el som vi producerar här uppe då det kommer att leda till högre elpriser.
    Batterifabrikerna kommer ju till slut att sluka all el så att hushållen nästan blir utan & så får det inte bli bara för att det finns en övertro på elbilar.

    Skulle det börja byggas mer vätgasdrivna fordon så skulle behovet av elbilar bli mindre kolla till ex den nya satsningen på vätgastågen som ska trafikera inlandsbanan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.