Dålig kunskap hos högerpartierna som inte vet att batterifabriker inte vill ha kärnkraftsel då den inte är grön el eller ska man tvinga företag att bygga kärnkraftsproduktion som inte är lönsam

Igår var det partiledardebatt i TV. Jag såg den inte då jag har inget övers till hur debatterna leds och antar att det var som vanligt. Inte helt oväntat dök även kärnkraften och den påstådda bristen upp. Vad kärnkratsföreträdarna inte verkar ha insett är att det är ingen brist utan bristen består av brist i överföringen. I de referat jag sett så verkar varken kärnkraftsanhängarna eller motståndare till kärnkraft inte ha insett att de två batteritillverkarna i Vasa och i Skellefteå inte ska ha kärnkraft i sin produktion och industrierna inte anser att det är en grön energi. Jag är lika säker på att det kravet kommer från bilindustrin. Det finns inget företag i branschen som vill bygga kärnkraft och det finns inte heller något förbud att bygga. Orsaken är ganska enkel och det beror på att man vet att elen från kärnkraften är och blir alldeles för dyr. Det vore bra i en sådan duell om debattledarena ställt frågor om detta med pris, förbud och grön el. Vi vet att Tyskland har eller skall avveckla kärnkraften. Det verkar vara dålig kunskap om vad energislukande företag vill ha för el för att kunna bidra till klimatomställningen. Eftersom elproducenterna inte vill bygga kärnkraft blir det staten som ska bygga. Ingen klarhet i hur man tänker kom enligt referaten fram i debatten.

Så här beskriver Omni kärnkraftsdebatten.
Sverige producerar för lite el vilket gör att utsläppen ökar. Det sa L-ledaren Nyamko Sabuni när hon drabbade samman med MP-språkröret Per Bolund i en duell om klimatet under partiledardebattens första timme.
Bolund höll med om att det finns ett problem med att nå ut med elen till alla som behöver den, men sa samtidigt att det finns ett elöverskott i Sverige. Han kritiserade i stället Liberalernas klimatpolitik.
– Det här drömmarna om kärnkraft (…) skulle ge el 20 år fram i tiden. Det vi vill göra är att bygga ut den förnybara energin nu. Låt oss tillsammans satsa på det som ger resultat nu, sa Bolund.
Sabuni svarade att MP inte lyssnar på fakta. Kärnkraft är helt centralt för klimatomställningen, sa Sabuni, och menar att MP borde ”skämmas” inför hela svenska folket för att kärnkraftverk i Sverige har lagts ned.
Efter duellen släpptes debatten fri. Partierna till höger höll i det stora hela med Sabuni medan partierna till vänster ställde sig på Bolunds sida. Slut citat Omni

8 kommentarer

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Tyvärr har även du gått i fällan och inte vet att det kallas djupförvaring. Orsaken är att man tror att det kommer ny teknik som gör att det tex kan återbrukas när det finns bränsle kvar i stavarna tex

 1. Olle

  De tar vilket energislag som helst, men helst det billigaste. Tror nog batterifabriken också skiter i om det är barnarbete inblandat i brytningen. De är som de flesta andra, slutraden är viktigast . Men utåt måste de ju vara klimatvänliga .

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Du har fel. Var i Finland med kvarkenrådet om den kommande Batterifabriken skulle ta el från det kärnkraftverk som byggs mitt emot Skellefteå och då sa stadsdirektören i en av kommunerna att battaerifabriker inte tar kärnkraftsel just för att de inte anser att det är grön el.

   • TAGE N.

    Var inte så tvärsäker Lennart. Dom kanske inte VILL ha”smutsig” el. Vi får se i slutändan vad man måste ha för att driva batterifabriken. Det kanske blir skillnad på vad man vill och vad man i slutändan måste. Vad en stadsdirektör säger just nu behöver nödvändigtvis inte vara sant om ett antal år framöver det har vi jusett från politiken många gånger. Bäst är nog att se tiden an, men vi hoppas du har rätt.

 2. Per Åhlström

  Batterifabriken lör nog ta den el som kommer via kraftledningen. Det är ingen skillnad på elektroner från kärnkraftverk och vindkraftverk, annat än att kärnkraftens produktion kan styras. Om de bara vill ha ”grön el” får de bygga ett eget elnät, men jag tvivlar på att de kan driva en industri med el som de inte kan styra.å

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag tror eller vet att du har fel. Var i Finland och Vasa där man bygger 2 batterifabrikerna där en är samma som Skellefteå och en ett norsk bolag. De ska inte ha kärnkraftsel och inte heller Northvolt i Skellefteå. Ingen kärnkraftsel där heller. Jag tror de är rädda att mista trovärdigheten när det gäller bilar och grönt. Det skulle skada deras intresse. Jag är ingen som är emot kärnkraft och det finns inte heller något förbud. Men elen blir alldeles för dyr så de vill nog inte bygga. Möjligen tror jag att man kommer att sköta de befintliga så att de räcker mycket längre än som var planerat. Energin måste byggas ut i södra Sverige för den el som produceras i Norrland behövs här för den gröna industrin. Att bygga ut överförings kapaciteten söderut är bortkastade pengar då elen behövs här. De bygger inte några egna elnät och får inte det. De köper säkert el både via Svenska kraftnät och från de regionala näten och i Skellefteå tror jag det regionala nätet ägs av Skellefteå kraft. Allt när inom Umeå kommun ägs av Umeå elnät som ägs av Umeå Energi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.