Moderater och Sverigedemokrater går i spetsen för högre hyror i nyproduktion av hyresrätter genom att ta bort investeringsstödet

Räkna med ännu högre hyror i nyproduktion om de gamla allianspartierna får som de vill. Hyrorna i nyproduktionen är alldeles för höga redan idag men de kommer att stiga och bli ännu högre om de gamla allianspartierna och SD får som de vill. Tar man bort stödet blir hyrorna högre då alla som får det så finns det också ett hyrestak. Stödet är på fyra miljarder kronor för 2022 och om stödet försvinner blir ju byggkostnaderna fyra miljarder högre och alla ökade kostnader höjer självklart hyrorna. Stödet drabbar hårt studenterna Det slår extremt högt mot den unga generationen som ska ut på bostadsmarknaden och de har redan idag tillräckligt svårt att komma ut på bostadsmarknaden. Stödet som finns gäller enbart hyresmarknaden och minns jag inte fel gäller det också enbart för mindre lägenheter och drabbar då även hyresbostäder som så kallade seniorbostäder för äldre där det finns enorma brister på lägenheter. M och SD tycker det är för dyrt och inte har haft någon effekt och då påstår jag att de vet inte vad de pratar om. Hyresrätten är ingen form som de tidigare har värnat så jag är inte förvånad. Det har inte gillats av fastighetens ägarna och orsaken är att de ogillar att man inte får ta ut hur hög hyra som helst.

Man vet att bostäder som byggts med stödet där är hyran lägre. Förra året är det drygt en fjärdedel av lägenheterna som byggt som fått del av stödet och där är hyran runt 2000 kr lägre än i den nyproduktion som inte fått eller sökt stöd det har visat sig i den statistik som kommer från SCB. Allmännyttan är den form av hyresrätter som tagit del av stödet. Det är helt självklart att om stödet försvinner kommer även produktionen av studentlägenheter och små hyresrätter att minska ganska kraftigt. Det är uppemot 10000 lägenheter per år som tagit del av stödet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.