Tyvärr blir nog inte miljötoppmötet i Glasgow något som kommer att vara en framgång för jorden

Det ser ut som om det stora klimatmötet i Glasgow inte blir det stora framsteg som man hoppats på. Flera av de länders ledare som släpper ut mest och förstör klimatet mest inte dyker upp. Rysslands ledare Putin dyker inte upp och inte heller Kinas ledare. Det är fler som inte kommer att dyka upp. Man kan undra om ledarna är mer eller mindre ointresserade eller kanske inte har folk runt omkring sig som törs tala om för sina ledare hur illa det ser ut. Alla länder har ju mer eller mindre råkat ut för saker som kan förknippas med klimatförändringarna men det verkar inte som om de vet något. Det är även länder som man knappast kan säga är demokratier utan mera kan liknas vid att styras av en diktator.

Så här skriver Omni om miljö toppmötet i Glasgow.
Kreml har aviserat att president Putin inte dyker upp – och om inte heller Kinas president Xi Jinping, Indiens premiärminister Narendra Modi och Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman kommer ”är risken att klimatmötet COP 26 i Glasgow döms ut som ett misslyckande redan innan det har börjat”, skriver BBC:s miljökorrespondent Matt Mcgrath.

Vince Cable, tidigare ledare för brittiska Liberaldemokraterna, skriver i en debattartikel i Independent att ordentliga framsteg på klimatområdet kräver samarbete mellan världens fyra största utsläppare: Kina, USA, Indien och Ryssland.

Men om det är måttet på framgång även för COP 26 ”ser mötet ut att bli en riktig flopp”. Utöver Biden är Modi den ende av ländernas ledare som kanske tycker att det är värt att komma, skriver Cable efter medieuppgifter om att Xi och bin Salman nobbar.

Sky News klimatkorrespondent Hannah Thomas-Peter vänder blicken mot USA och den demokratiske senatorn Joe Manchin, som säger nej till Bidens förslag att göra landets elproduktion grön – något som skulle försvaga USA på mötet.
”Ett inhemskt politiskt misslyckande som detta kommer att slå väldigt hårt mot USA:s moraliska auktoritet precis när landet behöver den som mest.” Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.