Det är klart det blir elbrist i södra Sverige när inte vindkraften får byggas ut. Ev ny kärnkraft tar nog 25 år att bygga ut

Söderut i vårt land klagar man på bristen på el. Samtidigt vill man inte bygga ut vindkraften och orsaken är nog som alltid att det bor någon inflytelserik moderat i närheten. Så var det ett tag även Umeå när Botniabanan skulle byggas. I Bjurholm och nära våra marker ska Vattenfall bygga ut en vindkraftspark och som är ute på samråd eftersom man vill bygga högre aggregat. Jag tycker det är bra för de ger mera effekt när de är högre och jag tror tekniken kommer att utvecklas så att de kanska blir än högre. Idag finns en giltig höjd på 180m som man vill höja till 270m. Det kommer jag inte att ha något emot och inte om man höjer dem ytterligare.

Har varit i Norberg och besökt vänner som vi har där och även besökt det stora skogsområdet som brann ned där. Jag tror området som drabbades av branden var den största i den svenska historien då branden drabbat 14000 hektar skog eller en yta för 25000 fotbollsplaner. Var även och besökte en vindkrafts park där på 17 aggregat som inte var över 180 m. Jag vet inte om jag håller på att höra dåligt men det blåste runt 5m/sek och jag och Sölve men vi hörde inget ljud från kraftverken utan där var det mycket mera oljud från bilarna inne i samhället i Norberg.

Jag tillhör de socialdemokrater som är för kärnkraften men det man sett bland annat från Österbotten att det blir en helsikes dyr energi jämfört med den nya energi som produceras idag vindkraft och den gamla vattenkraften. Sedan tycker jag att allt som heter tillstånd att göra tar åt helvete för lång tid. Skulle det gälla prövningen av nya kärnkraftverk så tar säkert miljöprövningarna hur lång tid som helst. De är mer komplicerade än Kiruna gruvan och Cementa samt alla prövningar som måste till för nystarten av gruvorna. Jag minns även när den lagstiftning som alliansregeringen införde med dessa miljödomstolar antog jag tror runt 2010 skulle få just den situation som råder med alla överklaganden där man tog bort ansvaret från politiken och flyttade ärendena till domstolar som jag inte tror har kunskap för att döma.

När det gäller den el som behövs i Norrland så finns det produktionskapacitet med utbyggnad av vind energi som den nya gröna energin hos malmförädling med batterifabrikerna, gruvor, skogsindustri med flera i Norrland. Därför ska man inte bygga ut överföringskapaciteten för leverans söderut då ska vi i Norrland även betala vad dessa nya ledningar kostar. Vår industri ska ha tillgång till den billigare elenergin vi har vilket samtidigt ger Sverige stora fördelar för grön gruvindustri. Bygg ut vindkraften i södra delarna av vårt land men börja omedelbart med vindenergin och räcker inte det börja planera för ner kärnkraft som är tillåtet men ta först och främst reda på vad priset blir om företag och privatpersoner har råd att betala. Man får inte heller glömma bort att planera för energieffektivare samhälle

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.