De 20 rikaste länderna G20 har möte och mycket handlar om klimatförändringarna men de rika svarar för 80% av växthusgaserna. Tror inte att de har mod nog att göra annat än att prata

Nu möts vad som kallas G20 länderna i Rom som är de 20 rikaste. Man tror att klimatet kommer att vara den viktigaste frågan. Men det är samtidigt dessa länder som är det största boven att jordklotet håller på att förstöras. De svarar för mer än 80% av utsläppen av växthusgaserna. Den där gruppen av rika länder tror jag har svårt att ta ett ansvar för vad de ställt till med. Det blir nog inget annat än ett en massa snack. Vi såg ju hur det gick när USAs president hette Donald Trump. Med den typen av ledare långt ute till höger är nog risken uppenbar att klimatet inte går att åtgärda och att vi går mot jordens undergång. Det är redan igång i Afrika att människor blir klimatflyktingar.

Så här har Omni skrivit om G20 mötet.
Klimatet väntas vara den största frågan när G20-länderna möts i Rom. Men världens mäktigaste länder har själva det tyngsta ansvaret på sina axlar, skriver TT.
De 20 länderna i den exklusiva maktklubben står för över 80 procent av världens utsläpp av växthusgaser och anklagas av FN och andra kritiker för att göra alldeles för lite åt saken.
Målet för mötet är bland annat, initierat av värdlandet Italien, att G20-länderna ska enas om 2050 som en gemensam deadline för att nå nettonollutsläpp av växthusgaser.
FN vill att tjugogruppen också ser till att löftet om att världens rika länder ska ge 100 miljarder dollar årligen i klimatstöd till fattigare länder uppfylls.

Så här skriver man om Maldiverna inför mötet i Glasgow
Insatserna vid klimatmötet i Glasgow är extra höga för Maldiverna och andra små önationer som är mycket sårbara för den globala uppvärmningen. I en intervju med The Guardians podcast Today in Focus varnar ex-presidenten Mohamed Nasheed för att tiden rinner ut snabbt.
– Det sker framför våra ögon. Så här är det att bo på en planet med 1,2 graders uppvärmning. Om man höjer det till över 1,5 grader, då är det en dödsdom för Maldiverna och ett antal andra lågt liggande länder.
Om klimatmötet i Glasgow kan ses som en framgång kommer till stora delar att avgöras av vilket hopp personer som Nasheed känner när det avslutas, skriver tidningen.

Så här skriver Omni om det som händer i östra Afrika

Klimatförändringar kommer att tvinga tiotals miljoner människor i östra Afrika att lämna sina hem de närmaste 30 åren – även om åtgärder för att minska förändringarna genomförs. Det bedömer Världsbanken, rapporterar Reuters.
Det handlar bland annat om jordbrukare som på grund av torka kommer att behöva söka nya marker eller flytta in till städer, eller människor som behöver söka sig bort i jakt på rent vatten.
I de fem länder som räknas till Östafrika, Kenya, Rwanda, Tanzania, Uganda och Burundi, har extremväder under senare år blivit allt vanligare. Det handlar förutom om torka också om förödande översvämningar. Dessutom har en enorm gräshoppsinvasion sedan 2019 slagit hårt mot jordbruket i regionen slut citat från Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.