Mycket bra granskning av VK om hur Sverigedemokraterna i Umeå regionen jobbar

Idag gör jag en blogg som är en artikel hämtat från dagens VK som handlar om den oreda som råder bland Sverigedemokraterna i Umeå och Umeåregionen. I Umeå har det också tidigare varit oroligt då bland att Birger Andersson blev vilde. Det har varit många andra turer och nu tror jag det är Petter Nilsson och hans far och mor som representerar partiet. Petter Nillson som också nämns i artikeln rör Umeå regionen är han självklart med och styr och han är dessutom deras främsta företrädare i regionen kanske till och med ordförande. Han verkar styra allt själv och när man ser vad som hänt runt honom är det obegripligt att folk röstar på honom. De har väl även uteslutit folk i Umeå.

Jag tycker det är bara bra att VK även granskar hur Sverigedemokraterna sköter sig. Så här skriver VK om SD i Umeå regionen

Nordmaling; SD -politiker hoppar av – polisanmäler partikamrater
SD-politikern Bo Bäck har polisanmält partikamrater i Umeåregionen för urkundsförfalskning. Ett protokoll för ett sammanträde ska ha skrivits i efterhand där det står att han varit närvarande, trots att han inte har deltagit i något möte. Nu lämnar den erfarne politikern alla sina uppdrag inom Sverigedemokraterna.

Bo Bäck gick med i Sverigedemokraterna 2011 och har varit den drivande kraften i SD i Nordmaling. Han är ordinarie ledamot i kommunfullmäktige, suppleant i kommunstyrelsen och sitter även i visionsberedningen. I fjol var han dessutom vice ordförande i SD Umeåregionen och är i år suppleant i styrelsen.

Den 30 mars lämnade Bo Bäck in en polisanmälan om urkundsförfalskning gentemot tre partikamrater; Emma Lundkvist, vice ordförande och sekreterare i Umeåregionen, Christina Sjödin, suppleant i Umeåregionen, samt Petter Nilsson, gruppledare i Region Västerbotten samt ordförande för SD i länet. I anmälan uppger Bo Bäck att de tre personerna osant intygat att han ska ha deltagit på ett konstituerande sammanträde den 9 mars i år. Enligt Bo Bäck har inget sammanträde hållits och protokollet, som enligt Bäck är skrivet i efterhand, användes senare för att teckna firma i en bank.

– Det var inget möte aviserat och ingen dagordning och sedan skriver de i protokollet att de haft ett möte och att jag varit med. Jag har aldrig varit med på något konstituerande möte och det polisanmälde jag. Det är mycket okunskap i SD på lokal nivå och jag måste sätta stopp för sådan här skit, säger Bo Bäck och fortsätter:
– Jag gjorde en polisanmälan mest för att rädda mitt eget skinn. När man har med sådana här att göra som inte har en hum om vad som är rätt och riktigt. Kan de skriva ett falskt protokoll kan de också förskingra pengar och blir det ett rättsligt efterspel blir styrelsen ansvarig och sådant vill inte jag stå och betala.
Polisen inledde en förundersökning men lade ned ärendet i oktober då det inte gick att styrka brottslighet.
– Efter de blev kallade till förhör på höstkanten blev det ett jäkla liv. De kallade mig för paragrafryttare och rättshaverist och att jag inte var solidarisk. Jag är solidarisk så länge man håller sig inom lagens råmärke, men går man utanför får det räcka, säger Bo Bäck.

SD-politikern säger att han har tappat allt förtroende för sina partikamrater och har nu valt att lämna alla sina uppdrag inom Sverigedemokraterna.
– Det får vara bra nu. Jag har lagt ned så mycket arbete i det här partiet och när man inte sätter mer värde på det så får de sköta det bäst fasen de vill. Jag lägger inte två strån i kors något mer åt dem, säger Bo Bäck.
Lars Forsgren, ordförande för SD Umeåregionen, hävdar att ett konstituerande sammanträde har hållits den 9 mars.
– Vi har protokoll från det och alla är överens. Det är en tolkningsmiss här mellan Bo och övriga i styrelsen, så det får stå för Bo, det är hans synpunkt. Ärendet har utretts och lagts ned och som jag ser det är det här ärendet avklarat, sedan att han fortfarande står fast vid sin linje får stå för honom, säger Lars Forsgren.

Bo hävdar att det inte har hållits något konstituerande sammanträde och att varken kallelse eller dagordning ska ha gått ut. Det står dessutom i protokollet att han ska ha varit närvarande. Hur kan det ha blivit så?
– Jag tycker inte att det stämmer. Jag menar på att han var där och han är medveten om vad det här handlar om, men vi har olika tolkningar. Vi hade ett möte, en annan uppfattning får stå för honom.

Han har varit med i partiet sedan 2011, men väljer nu att lämna alla sina uppdrag. Hur ser du på det?
– Det är tråkigt, men det är upp till honom vad han vill göra och jag önskar honom lycka till framöver.

Hur ser du på att det här har lett till en polisanmälan mellan er ledamöter?
– Jag tycker att det är onödigt, men å andra sidan, det är upp till honom. Jag står fast vid att inget har gått fel, säger Lars Forsgren.
Emma Lundkvist är vice ordförande samt sekreterare i SD Umeåregionen:
– Jag kan inte kommentera det, säger hon.

Har det hållits något konstituerande sammanträde den 9 mars?
– Det här gör vi, både jag och Bo, som styrelseledamöter och det är styrelsesekretess så jag kan inte uttala mig i ärendet.

Nu väljer Bo Bäck att lämna alla sina uppdrag i SD, hur ser du på det?
– Jag har ingen kommentar till det. Det är hans beslut, säger Emma Lundkvist.
HELENA FORSGREN slut citat VK

Så går det till i ett högerreaktionär parti som säger sig värna om demokratin och lag och ordning. Det är centralt styrt och vi har just i dagarna kunnat läsa om en dom som deras Europaparlamentariker fått samt en lokal ledare i södra Sverige som är misstänkt för ett styckmord men där hans medlemsskap blivit vilande. Jag förstår att för en journalist måste det vara svårt att granska ett slutet parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.