Det är elkunderna själva som orsakat att elpriset blir för högt för dem själva Köp el på fast pris

Det är lite väl mycket gnäll på el priset. Alla som får de extremt höga priserna har ju själva valt att inte binda elpriset. Till stugan där det går lite mera el än i en trea på 66kvm så har jag alltid bundet elpriset för då vet jag i förväg vad det kostar. Jag tror inte på det här med att spekulera för några ören upp och ner och främst då när elen är som billigast. Där stugan ligger är där det är Vattenfall som har nätet och där finns inget annat att göra än att betala. Jag brukar jämföra hur mycket billigare det varit om jag fått betala samma nätavgift som vad Umeå Energi Elnät har.

För Umeåbornas skull är jag glad över att jag en gång i tiden drev frågan om att köpa upp Vattenfalls nät vilket gjorde att elnätet i Hörnefors blev betydligt billigare. Vi köpte även upp någon annans nät i Norra kommundelen. Det här skedde i samband med att det skulle vara fritt att köpa elen var man ville och att några av mina företrädare hade beslutat om att skattebetalarna skulle stå för mellanskillnaden i bland annat Hörnefors.

Men åter till detta med den dyra elen nu om man har rörligt pris är det kunderna själva som valt prismodell på sin el. Jag tycker det är svagt av media att inte ställa frågan till de som klagar på elpriset var de inte valt en anna prismodell än rörligt. Elen är trots allt en vara som går upp och ner beroende på tillgången till vatten och vindkraft. I södra Sverige får man också skylla sig själv när man inte tillåter mycket mera vindkraft både på land och till havs.

Moderaterna med flera ropar på mer kärnkraft men trots att jag inte är någon motståndare till den blir den alldeles för dyr och det tar för lång tid att bygga och dyrt att driva och dessutom måste den också ta höjd för att bekosta förvaringen i 1000 år. Det ska inte belasta andra prodiktionsformer som vind och vattenkraft. För att hålla ner priset på el måste elen byggas ut i Södra Sverige.

Den vattenkrafts el och vindkrafts el som produceras i Norrland behövs för de som bor här och den gröna industrirevolutionen. Tycker också att elkonsumenterna måsta ta sina kommunpolitiker i öronen och kräva att man slutar att nyttja sitt veto mot vindkraften. Det är en bra energikälla och vindkraftverken har utvecklas mycket de senaste 10 år och det behövs nu färre för produktion när man kan bygga verken mycket högre. Tror på projektet i Bjurholm trots att det gränsar mot våra skogsmarker och det är bra att bygga högre verk och det blir mycket fina skogsbilvägar som även kan nyttjas för skogsbruket.

2 kommentarer

  1. Anna

    Jag tror också att de blå partierna skjuter sig i foten skulle de få makten efter nästa val.
    Den enda lösningen som de har på elproblematiken är att bygga ny kärnkraft, som kan vara 20 år bort eller mer innan det blir färdigställt. Är nog lätt att deras potentiella väljare kommer att känna sig lurade när det inte blir förbättringar under deras mandatperiod, i synnerhet om de även skulle satsa mindre på exempelvis vindkraft. Men det är bara låta dem prova, och sen kanske de lugnar ned sig en stund efter det när de har besvikna väljare omkring sig med fortsatt höga elräkningar.

    Sen håller jag också med om att individen har eget ansvar att se över de elavtal som de har, att ha rörligt avtal är alltid förenat med risk och vill man inte ta den risken så ska man såklart teckna fast avtal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.