Sverige har fortfarande låg smittspridning av Covid men det gäller att folk sköter sig

Sverige har ännu så länge förhållandevis en låg smittspridning. Men det gäller att vi inte själva orsakar en ökning av smittspridningen. Experter och tidningar de gör som vanligt spekulerar i vad det beror på.

Så här beskriver Omni analyserna.
Flera experter tror att Sveriges höga smittspridning tidigare under pandemin har lett till att vi nu ser en lägre smittspridning än i våra nordiska grannländer, rapporterar Aftonbladet.
– En förklaring kan vara att vi har haft en omfattande smittspridning tidigare och att det finns en större andel unga som ännu inte vaccinerats, men som har immunitet nu, säger Emma Frans, forskare medicinsk epidemiologi.
Hon får medhåll från flera experter men virusforskaren Anders Sönnerborg säger till DN att omikron ändå kommer att vara den dominerande varianten, förr eller senare.
Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiolog, tror att fler varianter kommer att komma så länge vaccintäckningen är låg i stora delar av världen.
– Det kommer att uppstå nya smittsammare mutationer hela tiden som riskerar att ta över efter existerande virusvarianter, säger hon till DN.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.