Analys: Putin ser igenom västvärldens tomma retorik

Så är rubriken på den artikel som jag har med i denna artikel. Jag visst har Putin spelat ett högt spel i Ukraina när han intog. Men USA med flera protesterade med sanktioner som Putin knappt berörde. Man kan väl samma fatta det som mycket väsen för lite Ull. Jag tror också att Donald Trump hade mer gemensamt än mot varandra. Ryssland har det mycket bättre ekonomiskt idag när både oljepriset och gasen stigit samtidigt och särskilt är Europa beroende av den ryska gasen även i den ledning som inte är riktigt klar. Europa håller nog på vara mer beroende av Ryssland än vad Ryssarna är av Europa. De har även gott ställt så de har haft råd att förstärka försvaret. Sedan såg jag Agenda söndagkväll vilket var mycket bra där vi också fick se att den nye presidenten har finansierats av en oligark.

Så här ser artikeln i Omni ut kopplat till rubriken
Ryssland ser att man har ett historiskt bra läge att gå in i Ukraina och västvärlden är svagare än på länge. Det är förklaringen till upprustningen vid gränsen, skriver journalisten David Patrikarakos i en analys på sajten Unherd.
Det höga oljepriset innebär att ryssarna har fyllda skattkistor och varken USA eller Tyskland vågar sätta gasledningen Nord Stream 2 på spel.
”Europa suger in rysk gas som en knarkare suger på sin pipa. Hur många missbrukare kan införa sanktioner mot sin langare?” skriver han.
Patrikarakos påminner om att Ryssland begick sin olagliga annektering av Krim utan några större konsekvenser och att Belarus tvingade ner ett europeiskt flygplan och grep en dissident förra året.
”Samtidigt sitter väst och pratar utan att göra särskilt mycket.”
Även Financial Times noterar att Ryssland har byggt upp en buffert mot sanktioner från väst genom att göra sig mindre beroende av dollarn och utländska investerare.
”Samtidigt har EU inte vant sig av vid rysk gas, vilket innebär att alla restriktioner mot Rysslands energiexport skulle slå tillbaka mot de själva.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.