Jag tror det är fel väg att protestera mot Putins krig att säga upp vänortsavtalet med staden Petrozavodsk

Tror inte ett dugg att det är rätt att säga upp vänortsförbindelserna med Petrozavodsk som är huvudstad i Karelen. Skälen för detta är flera och det är att det är en kommun och kommunen är inte i krig. Däremot ska vi med full kraft protestera mot kriget som Putin för. Det är inte ens säkert att många i Karelen vet att det är krig. I staden som är vår vänort är det inte ens säkert att Borgmästaren som väljs direkt tillhör partiet enade Ryssland.

Jag besökte Petrozavodsk senast 2013 och träffade då den nyvalde borgmästaren som hade tillträtt en ung kvinna som inte ens tillhörde något parti. I Ryssland väljs man inte som borgmästare från något parti utan som person. Hon var här och besökte oss vid invigningen och var mycket intresserad av hur vi drev politiken och dess innehåll och vi använde två dagar för att ge henne information om vårt politiska system. Vi måste informera om sånt när vi träffas och möts men jag tror inte Ågren varit på besök i Petrozavodsk.

Vi har varit involverade i många projekt där och ett var som Anna Kristersson dragit i gång som var ett nytt sätt att bedriva vård och omsorg på ett hem för handikappade barn där vi stöttade henne. Vi drog också igång ett internetkafé tillsammans med landstinget för att upplysa om prostitution eftersom det hade kommit fram att Petrozavodsk var en länk för att föra in kvinnorna till väst. Information och projektuppföljningen visade på ett bra resultat. Jag vet inte om det var inom Petrozavodsk det fanns även en skola där man hade svensk undervisning och minns jag inte fel hette det även där Svenskby som finns i Ukraina

Putin kommer inte styra Ryssland i evighet och det skulle inte förvåna om detta krig kan bli slutet på hans Tsartid och drömmen och om ett demokratisk Ryssland finns hos många. Det är främst yngre människor som är duktiga på språk som kan ha lite aning om demokrati. Ryssland har aldrig haft demokrati för efter Tsartiden kom kommunismen. När Estland hade blivit fritt kommistsovjet sköts inte ett enda skott men vi var en grupp på Kommunförbudet som fick uppdrag av kommunförbundet att visa en provins rakt österut Kotla Järvi att lära dem hur man kan bilda ett förbund av kommuner som en motpart till staten som hade skött allt.

Sedan har vi varit lite involverad i Volvo Lastvagnars transportsystem till deras fabrik i Kaluga eller vad det heter när hyttfabriken levererar varor dit hytterna. Volvo är en av de industrier i Umeå som har flest anställda. Även för ett av våra andra stora företag som dessutom är världsledande nämligen
Komatsu Forest AB som har Ryssland som en stor marknad som har vuxit sedan det blev Japansk och som avverkar på ett helt annat sätt ön Ryssarna gjorde.

Det som händer med Ryssarna och kriget ska vi självklart protestera mot. Nu är ett av de viktigaste ryska argumenten att de vill förhindra att Ukraina går med i Nato och de har även uttryckt hot mot fler länder om att gå med i Nato. Jag tror det är bra att inte gå med i Nato nu men utveckla samarbetet med dem om man tittar på vår egen säkerhet. Men självklart ska vi själva bestämma det. Jag tror det skulle vara ett mycket dåligt beslut att gå med nu så länge Putin styr. Nato går ju inte heller in i Ukraina nu när de inte är medlemmar. Har Nato gått in militärt har vi med säkerhet haft ett tredje världskrig nu.
Jag tror det är fel väg att gå att protestera mot Putins krig för det är han som bestämmer genom att säga upp vänortsavtalet med Petrozavodsk. En diktator faller och han har åldern inne för att snart ha gjort sitt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.