Maja Dahlkvist och Frida Karlsson lämnar landslaget och då bör de inte heller tas ut som svenska representanter

Vart är skidlandslaget på väg är det dags att fråga sig. Är det fel på tränarna och det upplägget eller är det något annat. Det är självklart att det är något som inte stämmer i den mörkläggning som sker. Ytterst ansvarig för organisationen är förbundsstyrelsen och dess ordförande Karin Mattsson som en gång i tiden var RF,s ordförande. Jag har personligen träffat henne när hon besökt Umeå. Det är nog dags att hon tar krafttag och genomlyser organisationen.

Det ser ut som om det är en kamp mellan en del åkare och tävlingsledningen för längdåkningen. Däremot har de lämnat landslaget och det har ju sina konsekvenser för förbundet och även längdåkarna. Då ska de inte heller tävla för landslaget när de sagt nej till att delta. Det är ett VM och det är World Cup där de inte borde få starta när de tackat nej. Har man hoppat då ska man inte vara med. Det är regel inom all övrig sport.

Det kan nog även vara så att det är en större ekonomisk fördel att inte vara med i landslaget då kan de sälja reklamen på sina dräkter själva och det ger mer intäkter. Får de ställa upp i landslaget vilket jag tycker är fel så måste man tror jag åka i landslagsdräkten vilket blir konstigt. Däremot kan de inte betalas på något sätt av förbundet eftersom de har lämnat landslaget. Det är också ett svek av Maja och Frida att göra som de nu gjort för de har säkert under lång tid haft olika stöd och satsningar från förbundet. Nu blir det här självklart ett streck i förbundets varumärke och huvudsponsorer som Vattenfall och blir det mindre pengar blir det ungdoms och juniorverksamheten som blir lidande.

Jag har förstått att det är just på damsidan det finns en konflikt. Det har sagts att det är inte av rehab orsak att man väljer att hoppa av utan andra orsaker och säkert ekonomiska. Swan har valt att stå vid sidan för hon vill ha ett eget upplägg och det förstår jag då hon varit borta ett helt år. Frida Karlsson hade ingen lyckad säsong och Maja Dahlkvist vann världscupen sprint då Jonna Sundling missade flera tävlingar på grund av att hon skadade tummen men när hon kom tillbaka vann hon det mesta i sprint men var även bästa svenska på de längre distanserna. Jag tycker det är ett mycket märklig agerande av de två damerna Maja Dahlkvist och Frida Karlsson. Medan de två bästa damerna Jonna Sundling och Ebba Andersson är kvar i landslaget. När två damer försvinner finns det nya att lyfta fram. Jag är inte så där mycket förvånad för att vara helt ärlig då båda pratar mest om sig själva.Det här bråket eller vad det är gäller ju för damerna

3 kommentarer

  1. Hasse

    Beslutet att lämna landslaget är helt i linje med tidsandan: satsa bara på dig själv och strunta i att vara solidarisk med andra! Bedrövligt tycker jag.

  2. Ola Norberg

    Lennart, under 10 år sponsrade jag 1) skidskyttelandslaget, 2) damernas curlingslandslag 3) Monne Fjällström Tärnaby 4) Skelefteå AIK (huvudsponsor med Skekraft o Boliden) Björklöven, Timrå, Linköping samt alla föreningar i Skellefteåbygden som ansökte med bevisad ungdomsaktivitet som fick 10.000:-. Utfall och respons från förbundssponsringen var minst sagt matt, när curlinglaget vann både EM och VM så intervjuvades lagkaptenen i SVT med vår företagslogga övertejpad, vilket curlingförbundet godtog.
    Sidskyttelandslaget (då ett mycket fattigt förbund) tog gärna emot ett helt nytt fibersystem i Östersundsspåren och 15 helt fria mobilabonnemang med en gäspning. Monne fick förbud från sitt förbund att sätta vår logga på tävlingsdräkten, SAIK, Löven, Timrå och Linköping svarade däremot upp med massor av engagemang och aktiviteter.
    Förstår fullt ut att Maja o Frida m.fl. vill kunna ge sina egna sponsorer full valuta utan att måsta se Bl a. Vattenfall och SVT dra in miljoner till sina företag utan en enda bonus för dom som sliter som djur för att hålla sig i topp. Centralstyrda förbund med överbetalda anställda byråkrater i all ära, men i individuella sporter måste väl prestationerna sättas främst!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Håller med men är man i landslaget måste man kunna jobba med andra och hela laget. Detär så mycket annat som kostar mycket stora pengar och det mesta kommer in via huvudsponsorer till förbundet. Där finns en fördel för lag idrotterna gentemot de individuella idrotterna. Det ska även fås in pengar till allt som behövs runt om i de individuella idrotter där man inte tävlar i lag men där det är landslaget som ställer upp och platser på tävlingarna.Jag har själv hjälpt både individuella idrottare och lag att få in pengar och det finns företag som lovat att sponsra men då hade inte föreningen ringt upp som vi enats om. Det får inte bli så att stjärnorna går egna vägar och rycker undan för förbunden. I skidåkningen och jag tror i de flesta grenarna har det blivit enorma summor prispengar som borde räcka mer än väl för eliten. Det har bara rusat iväg sista åren. Jag tycker även media har fel som sagt nu att Maja var överlägsen vilket hon bara var tills Jonna Sundling kom tillbaka efter skada. De säger också att Linns Swan gått ur men det tycker jag är en annan sak eftersom hon varit borta skadad ett helt år. Stjärnorna har väl också en viss ersättning från olympiska kommittén för OS satsningen. För mig har Frida och Maja inte det förtroende som resten av landslaget har. Det är mycket som ska finansieras i ett skidlandslaget om man ska delta i alla större tävlingar men även ha pengar till junior och ungdomsverksamhet som formar framtid stjärnor. Däremot tycker jag som du att man inte får glömma bort de som föder en på förbundsnivå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.