Tror inte Liberalerna får vara med i en högerregering för det sätter SD och Åkesson stopp för

Jag tror inte Liberalerna ska vara so säkra på att få komma in i en regering. Högerblocket är helt beroende av Sverigedemokraterna och det är egentligen ingen större nyhet att att de i allra högsta grad ogillar Liberalerna. Jag tror inte heller att det blev bättre när Johan Persson blev partiledare. De här uppgifter som jag har kommer från Inni och Morgontidningen och både har utsprunget från en Expressen artikel. Jag är nog ganska övertygad om att Liberalerna förlorade stort på att hoppa av december överenskommelsen på det sätt man gjorde. Det kan bli så att en röst på Liberalerna blir en bortkastad röst för att få till en högerregering. Moderaterna och Ulf Kristersson förlorar på om moderater stödröstar på Liberalerna

Det är långt ifrån självklart att SD kommer kunna acceptera en regering där Liberalerna ingår, säger Jimmie Åkesson (SD) till Expressen.
Själva ser Liberalerna sig i en regering ledd av M, men en sådan kommer sannolikt behöva stöd från SD. Och då ska SD få vara med och förhandla och vill ha inflytande över hela budgeten. Ska Liberalerna vara inblandade kommer det krävas ett ”oerhört arbete”, menar Åkesson.
–Om Liberalerna stoppar nödvändiga reformer kommer SD inte släppa fram regeringen, säger Åkesson.
Samtidigt säger Anna Starbrink, liberal toppkandidat till riksdagen, att hennes parti varken ska förhandla budget med SD eller ge efter i asylfrågan. Hon öppnar för att i vissa frågor gå emot partilinjen om eftergifterna till SD skulle bli för stora.

Så här skriver morgontidningen i samma ärende

Moderaternas Ulf Kristersson har drabbats av regeringskris – innan valrörelsen ens kommit igång. 
I en intervju med Expressen säger nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han är ytterst tveksam på om han vill se Liberalerna i en högerregering. 
– Det är klart att vi inte kan släppa fram någonting om Liberalerna stoppar nödvändiga reformer, säger Jimmie Åkesson.
I intervjun kallar han också Liberalerna för ett ”orosmoment”
– Vi har naturligtvis uttryckt oro kring Liberalerna. Det är klart att det är ett orosmoment, säger Åkesson till Expressen. 
Uppgifterna bekräftas av en insatt borgerlig källa som säger till Expressen att det skulle ”sitta långt inne” för SD att släppa fram en regering där även Liberalerna ingår. 
Men även internt är orden mot Liberalerna hårda inom SD. Den 28 maj i år delades en debattartikel på Sverigedemokraternas Facebook-sida om att högern borde ”dumpa” Liberalerna. Partiet har också delat en artikel från Aftonbladet som handlar om L-ledaren Johan Pehrsons fiffelskandal.
Men från Liberalerna låter läget också låst. Expressen har också pratat med partitoppen i Stockholm, Anna Starbrink, som säger att det inte kommer gå att göra upp med SD i invandringsfrågan, eftersom man är osams gällande asylrätten. 
Bråket i det blåbruna blocket betyder alltså att regeringsprocessen kan bli lång och tuff för Kristersson, även om högern skulle få de siffror som krävs för att på pappret kunna bilda regering. Utan att ha med sig både SD och L lär en regeringsbildning bli omöjlig för moderatledaren.
Huvudvärken lär alltså fortsätta hela vägen fram till valet. 

2 kommentarer

  1. Christer

    Hej Lennart. Och i en relaterad kommentar tycker jag att det vore intressant att höra vad du tycker om att NUS går upp i stabsläge? Det måste väl ändå vara ett misslyckande för regionen som styrs av….?
    Nu har du och alla chansen att en gång för alla visa vad vi tycker, vid höstens val. Lägg din röst på alliansen, för Sveriges, Regionens och kommunens röst

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Det är sämre i de flesta andra regioner och det är bara i Västerbotten det inte är ett borgligt. Det skulle vara hederligt av dig om du kollade hur läget är i det borgligt styrda regionerna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.