Måndagen när talmannen ska väljas av den nya Riksdagen men vem blir det

Tiden närmar sig när den nyvalda Risdagen ska ha sitt första sammanträde. Det första man ska lösa är valet av en ny talman. Det är nog svårt för för många om det ska bli en Sverigedemokrat för att de ska ha någon riktigt lämplig är nog omöjligt. Det har nog också att göra med om SD ska sitta i regeringen eller inte. SD har ju krävt om all stämmer att man ska sitta i Regeringen och det tycker jag blir en konstig sits om inte det största partiet ska sitta i regeringen. Men det vekar också lite konstigt om att Liberalerna ska ha ett veto om regeringsfrågan. Signaler säger att förhandlingarna går bra men låt mig tvivla ordentligt. Det har ju också tillkommit frågor som kommer av Ryssarna krig i Ukraina nämligen dess effekter på ekonomin och den skyhöga inflationen och som idag säkert kommer att bli ganska hög räntehöjning. Det drabbar folket hårt och många får svårt med hushållsekonomin och samtidigt blir det dyrt för staten att låna

Så här beskriver Omni det som just nu spekuleras om inför valet av talman.
Frågan om vilket parti som ska tilldelas talmansposten har under måndagen blivit än mer aktuell. Enligt TV4:s politiske kommentator Ulf Kristofferssons källor går det trögt i regeringsförhandlingarna då L säger nej till en regering som SD sitter i. SD har kontrat med en rad krav, bland annat att SD ska tilldelas talmansposten.
Kristoffersson kallar talmansposten den första stötestenen i förhandlingarna.
– Redan på måndag ska riksdagen rösta om vem som blir talman. Det går inte att skjuta upp, säger han.
SR:s Fredrik Furtenbach säger att talmannen ska stå utanför riksdagspolitiken, och att flera partier är oroliga för att en sverigedemokratisk talman inte skulle kunna vara opartisk.
– Sedan är det en prestigefylld tjänst och flera partier vill inte se att Sverige utåt representeras av en sverigedemokratisk talman, säger han.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.