Iran är ett land som är bland de värsta att förtrycka kvinnor som att hon dödades för att inte ha huvudbonad på lagligt sätt

Det är ett fruktansvärt förtryck mot kvinnor i Iran. Nu har det blivit stora demonstrationer inte minst från kvinnor efter att 22årige Mahsa Aminis död eller mest troligt mördades hon. Orsaken till detta är att hon inte bar huvudbonaden på rätt sätt som Iran har polis just för att det ändamålet. Tänk en polis för att övervaka om man bär huvudbonad och att den bärs på rätt sätt. Det har efter mordet blivit stora demonstrationer runt om i Iran. Mordet skedde i den Kurdiska delen av Iran. Iran är ett land där kvinnors frihet är mycket begränsad. Nu ska det också sägas att det är inte bara i Iran kvinnor lever i förtryck utan i flera av länderna i Mellanöstern.

Så här skriver Omni om det som händer i Iran som förtrycker kvinnorna.

Minst 17 personer uppges ha dött i de växande protesterna i Iran efter 22-åriga Mahsa Aminis död, skriver AFP med hänvisning till lokala medier. Människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR), baserad i Oslo, har dock räknat till 31 civila dödsoffer.
Under protesterna har kvinnor blottat sina huvuden, bränt slöjor och ropat slagord som ”Kvinna, liv, frihet”. Andra lägger ut videoklipp i sociala medier där de klipper sitt hår i protest.
Irans president Ebrahim Raisi säger att Mahsa Aminis död ska utredas så snabbt som möjligt.
– Jag kontaktade hennes familj så fort jag kunde och försäkrade dem om att vi skyndsamt kommer att utreda incidenten, säger han i FN:s generalförsamling enligt AP.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.