Talmansvalet i riksdagen är klart och nu spekulerar ledarsidorna vad som kommer politiskt först på dagordningen

Nu har riksdagen samlats efter valet och det första man gör är att rösta fram en ny talman. Det blev helt väntat Andreas Norlén som enhälligt valdes. Det var besatt moderaterna valde honom och han har gjort ett bra jobb sedan han fick posten förra mandatperioden. Socialdemokraterna Kenneth G Forslund (S) valdes också till förste vice talman. Platsen om 2;e vise kommer säkert att blir sverigedemokraternas Julia Kronlid (SD) till posten som andre vice talman men fick bara 173 röster i den andra omröstningen då hon behövt 2 röster till och kommer att utses vid nästa omröstning. Nu kommer Kristersson att fortsätta få till stånd en regering där SD inte kommer att ingå men har nog förhandlar bra och fått mycket annat än talmansposten då det blir presidieposter i många utskott.

Nu är det full kraft i spekulationen om vad som kommer i regeringens innehåll på de politiska frågorna. Spekulationerna sker på ledarsidorna och Omni har redogjort mycket kortfattat vad det kan innehålla.

Så här skriver man
Ledarsidorna börjar veckan med att blicka mot Ulf Kristerssons (M) kommande regering. Dagens Nyheters ledarsida skriver att Kristersson bör börja med att reglera skolsystemet.
DN skriver att det inte är vänsterpolitik att ha nolltolerans mot aktörer som drar ner på kvalitén i skolan för att sedan plocka ut vinst, utan att det tvärt om går i linje med de borgerliga kärnvärdena att vilja hålla hårt i skattepengarna.
Expressens ledarsida hoppas att Kristersson fokuserar på kompetens, erfarenhet och sakkunskaper när han bygger sin regering – även om det kan väcka missnöje bland gamla trotjänare, unga förmågor och de andra partierna. ”Sverige har inte råd med en regering full av storögda praktikanter”, skriver Expressen.
Ingvar Persson skriver på Aftonbladets ledarsida att Kristerssons förslag om att sänka skatter och dra ner på a-kassan är ansvarslöst i det ekonomiska läget. ”En oförsiktig ekonomisk politik just nu skulle driva upp räntan, och inflationen. Vi skulle få Kristerssonränta”, skriver Persson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.