51% regeln i AB,n ska vara kvar inom idrotten innebärande att föreningen ska äga 51% av bolaget

Nu tror jag att Liberalerna är ute och cyklar. De vill utreda 51 % regeln som finns för bolagen inom idrottsrörelsen. Jag har exakt samma uppfattning som Björn Eriksson som är RFs ordförande. Regeln är till för att idrottsföreningen som bildat bolaget ska ha majoriteten av ägandet. Så är det till exempel för Björklöven och andra som lag där bolagsformer passar best för elitidrotten. Jag kämpade för den möjligheten då den stora skattereformen gjordes jag tror det var 1991. Det skulle vara rimligt för bangolfen som jag var medlem i och vi ägde anläggningen och då har det varit bra att vara momspliktig. Jag hoppas verkligen att föreningarna även i framtiden ska ha majoritet i bolag som driver idrott. Jag tycker det har gått åt skogen i tex Storbritannien där det har varit klubbar som blivit utlandsägda. Det har även gjort att priserna på spelare har skenat oerhört mycket.

Så här har Omni skrivit om 51% regeln.
Liberalerna öppnar för att utreda om 51-procentregeln inom svenska idrottsföreningar ska bevaras eller inte, skriver Expressen. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson sågar förslaget i en debattartikel i Altinget.
51-procentsregeln innebär att idrottsföreningar som också är ett aktiebolag alltid kontrolleras av föreningens medlemmar. Regeln hindrar också att företag och privatpersoner kan köpa svenska idrottsklubbar.

Eriksson menar att förslaget bygger på okunskap och för tankarna till auktoritära ledarskap.
”Det är just medlemmarna som bestämmer i en folkrörelse”, skriver han.
Eriksson tycker att politikerna istället borde se till att det finns bättre ekonomiska möjligheter att elitsatsa inom idrotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.