Vad är det nu som händer i Kina eftersom det pågår demonstrationer även mot kommunisterna och dess president

Vad är det som har hänt i Kina den stat som man upplever har varit helt sluten. Nu har det brakat löst det som man inte trodde skulle var möjligt. Det har blivit fall av covid vilket Kina har gjort som tidigare. De protester som blivit av protesterna mot covid har blivit omfattande protester mot president Xi men även mot det kommunistiska partiet. Nu är det stora spekulationer i press från Väst vad som kommer att hända. Det ska bli intressant för det är väl bara i Hongkong Kong som det varit protester mot regeringen men ännu har det inte kommit ut vad kommunistregeringen tänker sig göra. Det känns dock som en omöjlighet att man kommer att öppna upp samhället och vad finns det då för sätt att gå vidare. Jag tror nog bara två saker kan hända och det ena är att lätta på covid restriktionerna och det andra som Kineser brukar gör att ta till våld mot demonstrationerna. Kina är en enormt stor export av massor med varor som västvärlden behöver inom många olika områden så oroligheter kan innebära stora problem i hela världen.

Så här har Omni skrivit om det som nu händer i Kina
Det är extremt ovanligt med de öppna gatuprotester som nu syns i Kina. Det skriver Sky News Asienkorrespondent Helen-Ann Smith i en analys.
Att demonstranter dessutom ropar saker som ”ner med kommunistpartiet” och ”ner med president Xi” saknar motstycke, fortsätter Smith.
Protesterna är en stor utmaning för partiet och det är oklart hur det kommer att svara.
”Man kan välja det hårdhänt militära sättet […] eller så kan man välja att lätta på vissa covidåtgärder”, skriver hon.
DN:s Marianne Björklund skriver i en analys att president Xi Jinping ställs inför sitt största test hittills.
”En del bedömare jämför stämningen med de stora demokratiprotesterna på Himmelska fridens torg 1989″, skriver hon.
The Straits Times byråchef för Kina, Tan Dawn Wei, befinner sig i lockdown i en lägenhet i Peking. Hon skriver att hon har ”en kittlande känsla av att något har förändrats de senaste dagarna”.
Även BBC:s Stephen McDonell är inne på att ”det är annorlunda den här gången”. I en analys skriver han att det är svårt att förklara hur chockerande det är att höra slagord med krav på Xis avgång i en folkmassa i Shanghai.
”Regeringen tycks drastiskt ha underskattat det växande missnöjet”, skriver han. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.