Det blir säkert besvärliga tider framöver med ekonomin när räntorna stiger liksom inflationen

Vi går in helt väntat i besvärliga tider inte minst ekonomiska. Vi ska inte skylla allt på kriget i Ukraina och de höga energipriserna. Tittar man tillbaka har det även tidigare blivit ordentliga lågkonjukturer. Vad som är skillnaden nu att det är speciellt den yngre generationen som under lång tid lånat och inte amorterat och på lånen har det i stort sett inte varit någon ränta. Huspriserna har skjutit i höjden vilket gjort att man bara lånar mera. Nu händer det omvända huspriserna sjunker medan kostnaderna ökar kraftigt när räntan stiger och alla andra kostnader ökar med ev 10%.

Att bli av med huset och få igen alla kostnader kommer knappast att gå. De som tjänar de stora pengarna är nog bara bankerna. Det har under en lång tid varit mycket lätt att få bra jobb men nu är risken stor att företag kommer att varsla och säga upp folk. Jag är inte heller säker att alla som blir arbetslösa är med i facket och arbetslöshetskassan och då blir det tungt att bli arbetslös och arbetslöshetskassan täcker inte upp hela inkomstförlusten. Jag ska inte skrämma upp folk i onödan men jag är helt säkert att många kommer att hamna i en skuldfälla och tvingas lämna det dyrt köpa huset men med stora skulder kvar. Man får komma ihåg vad Göran Persson sa en gång i tiden ”Den som är satt i skuld är inte fri”

Vi har det nog ändå hyfsat bra om man jämför med andra länder som Ukraina där många har skulderna kvar medan husen är jämnade med marken. Skulle även tro att det är mycket kämpigt för den ryska befolkningen. Nu är det oroligt i många länder i världen och ekonomin är inte bra. Vi har ju sett att till och med i Kina har det varit stora demonstrationer som började när man stängde ned på grund av covidsmitta.
Nu gäller det övervintring och att inte handla mer än man har råd med men det får också sina konsekvenser på olika sätt men vi kan aldrig konsumera mer än vad man har råd med. Inflationen är också ett stort problem då priserna stiger

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.