Ukrainas president Zelenskyj har påbörjat en riktig match mot korruptionen

Det är inte alltid så lätt för Ukarainas president Zelenskyj då man fick ett arv med sig när man blev en egen stad. Arvet handlar om hur det varit i gamla Sovjet och sedermera Ryssland nämligen en mycket omfattande korruption. Korruptionen är mycket utbredd i Ukraina och egentligen alla före detta Sovjetländer. Det utifrån korruptionen det uppstår de enorma rikedomar som har blivit helt ohållbart. Nu har presidenten tagit krafttag mot detta och metoden är enkel på ett sätt och det är att ge massor med människor sparken. Det är både toppolitiker och tjänstemän som får lämna sina jobb och uppdrag. Men det är klart att det är även en risk presidenten Zelenskyj tar genom att angripa korruptionen nämligen en risk att bli mördad. Ett liv i Ryssland är inte så mycket värd. Det är nog många som försöker sko sig när det nu kommer gåvor och kanske främst krigsmateriel. Presidenten har ju lovat att ta krafttag mot korruptionen inom statsapparaten men vad jag kunnat se har man inte sagt vad som händer med de toppar som får gå från sina jobb. Korruptionen är viktig att man tar tag i över allt där man misstänker att den förkommer. Jag lägger här ut 3 artiklar från Omni som handlar just om åtgärder mot korruptionen i Ukraina

Artikel 1
Det var nödvändigt att sparka ett tiotal toppolitiker och tjänstemän till följd av korruptionsskandalen i den ukrainska statsapparaten. Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal.
– Det var rättvist, det är nödvändigt för vårt försvar och det hjälper vår återförening med europeiska institutioner, säger han.
Efter den omfattande ommöbleringen har bland annat vice riksåklagare Oleksij Symonenko och vice försvarsminister Vjatsjeslav Sjapovalov fått lämna sina poster.

Artikel 2
En lång rad ukrainska toppolitiker petas på tisdagen efter flera olika korruptionsanklagelser. Avgångsbeskeden har fyllts på löpande under dagen och närmar sig nu tio stycken.
President Volodymyr Zelenskyj gör sig bland annat av med sin vice stabschef Kyrylo Tymosjenko, som väntas ersättas av Kyivregionens guvernör Oleksij Kuleba. Det skriver Kyiv Independent.
Därutöver avgår Ukrainas biträdande försvarsminister Vyacheslav Sjapovalov efter korruptionsanklagelser. Det ukrainska försvarsdepartementet avfärdar anklagelserna men hävdar att avgången sker för att behålla förtroendet för departementet, skriver Reuters. Även Ukrainas vice riksåklagare Oleksij Symonenko slutar.
Vid lunchtid ökade antalet petningar rejält. Guvernörerna för regionerna Kyiv, Cherson, Zaporizjzja, Sumy och Dnipropetrovsk får alla lämna jobbet. Dessutom petas två toppolitiker från Ukrainas infrastrukturdepartement. Den biträdande infrastrukturminister Vasyl Lozynkij fick sparken redan i helgen.
I sitt nattliga tal utlovade Zelenskyj en större omgruppering i regeringen, i Ukrainas regioner och i rättsväsendet under måndagen och tisdagen. Detta görs enligt Ukraina för att effektivisera regeringen under krigstid och bekämpa korruption.

Artikel 3
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar krafttag mot korruptionen inom statsapparaten i Ukraina. Det säger han i sitt dagliga videotal på söndagskvällen.
– Allmänheten ska få full information och staten ska ta de nödvändiga och kraftfulla stegen, sa han och tillade:
– Jag vill göra det klart att vi inte ska tillbaka till hur det fungerade förut.
Korruption är ett utbrett problem i Ukraina liksom i flera andra före detta Sovjetstater. Vissa beslut för att stävja korruption har redan förberetts, fortsatte Zelenskyj i sitt tal.
Löftet kommer efter att landets biträdande minister vid infrastrukturdepartementet, Vasyl Lozynskyj, har sparkats i samband med anklagelser om bedrägeri.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.