Idag blev Kungahuset mindre

Idag blev Kungahuset mindre. Men det är skillnad på Kungahuset och Kungafamiljen. Kungafamiljen den blir inte alls mindre utan en familj kan inte minskas ned beslut. Det här har egentligen bara att göra med när man ska ut på offentliga uppdrag och det är det som försvinner så Prinsessan Madeleines barn och Carl Philips barn tillhör inte längre Kungahuset.

När man inte längre tillhör Kungahuset försvinner för deras del Apanaget men förpliktelserna försvinner samtidigt. Även förväntningarna på Madeleine och Carl Philip minskar. Det fans ett syfte med förändringarna är ”att klar- göra vilka personer inom den kungliga familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella
uppdrag, som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet”, skriver riksmarskalk Fredrik Wersäll, han gick även noga igenom vad förändringarna innebär på en presskonferens. Han sa vidare att det här hade diskuterats länge inom familjen och man tror även att det är bättre för barnbarnen där de får forma sitt eget liv och inte tvingas till en viss skolgång.

Han var noga och tog flera gånger upp skillnaden mellan Kungahuset och Kungafamiljen där huset tillhör det som är förknippat med vad som krävs av statschefen och de uppdrag som ligger på Kungahuset med Kungafamiljen den är självklart privat och har inget med det offentliga att göra och där sker inga förändringar alls. Jag var inte speciellt kunnig i vad som är skillnaden men riksmarsalken förklarade detta mycket tydligt och klart. I vilket fall som helst är det kungen själv som fattat dessa beslut formellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.