Nu tror Handelsbanken på kraftigt höjda räntor i vår men hur påverkas inflationen av höjda räntor och det behövs löneförhöjningar för alla de som tjänar dåligt

Inflationen är alldeles för hög tycker bland annat Handelsbanken och som en följd av detta måste man höja räntan mer än man tidigare hade tänkt göra. Handelsbanken tror att höjningen måste upp till 4,25 % i juni. Vad jag funderar över är hur mycket dessa räntehöjningar höjer inflationen för lånen blir dyrare för alla som har lån till sin verksamhet och då borde priserna stiga och inflationen öka. Hyrorna kommer säkert att öka när räntorna stiger. Prisökningarna på mat ser ut att skena och varför ökar priserna på mat mera än på andra varor. Nu ska löneförhandlingarna igång och flera av branscher med låga löner där behöver lönerna öka om man ska ha råd att leva. Man behöver mat, kläder, hyra och har inga reserver att ta ur. Jag tror det blir oerhört känsligt den närmsta tiden för risken är att arbetslösheten kommer att öka och folk sägs upp. Exportindustrin far nog väl av den höga inflationen och det låga värdet på den svenska kronan. Jag är mycket oroligt om hur det kommer att se ut för välfärdssektorn i regioner och i kommuner. Sjukvården har behov av mera pengar och inte bara för att få tag i mera folk utan att allt blivit så mycket dyrare. Kommunerna kommer även ha behov av mera pengar och tveksamt om de kommer från den här regeringen som ska ha pengar till försvaret och polisen och har aldrig prioriterat välfärden

Så här skriver Omni om Handelsbankens prognos på högre ränta.
”Riksbanken kommer att behöva höja räntan mer än vad man själva indikerade i februarirapporten, skriver Handelsbanken i ett kundbrev på måndagsmorgonen. Bakgrunden är en högre underliggande inflation än väntat i januari.
I sin senaste rapport guidade Riksbanken för en höjning med 25 eller 50 punkter i april.
”Vår slutsats är att Riksbankens inflationsprognos från i februari är föråldrad”, skriver Handelsbankens prognoschef Johan Löf.
Handelsbanken spår en höjning med 75 punkter i april och med ytterligare 50 punkter i juni vilket skulle innebära att styrräntan landar på 4,25 procent i juni.”

Det är ingen idé att du kommenterar för jag varken läser eller lägger ut dem då det är för mycket kränkande i kommentarerna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.