Utrustning när man ger sig ut på isen

Isdubbar – ska sitta stadigt, högt under hakan  och utanpå kläderna.
Träna gärna på att ta loss dem…

Ispik el. isbill – den ska ha handrem, vara vass,lätt, flytande med en form av ansvällning eller steg, som bromsar och ger mått på hur isen är.

Räddningslina – en inte för tunn, vara tillräckligt lång och stark och den ska flyta.Den ska kuna lköpa ut, utan att trassla och bäras lättåtkommlig, så att man kommer åt den, även om man hamnar i vattnet.

Flythjälp – Ger en hjälp, så att man inte kommer ner så långt under vattnet och att man inte åker in under isen och inte behöver simma eller trampa vatten – man ska spara på krafterna och all rörelse gör att man kyls ned snabbare i kallt vatten. Man hålls uppe om vid medvetslöshet..
Räddningsväst ger de bästa flytegenskaperna då den har krage och kraftiga flytkroppar på framsidan, så att den vänder en medvetslös person till ryggläge.Rekomendears framförallt till barn.
Flytplagg är annars ett bra plagg. idag finns det ju fina sk flytoveraller och dressar.
Flytdressarnas jackor ska naturligtvis spännas fast med sina remmar , mellan benen så att den inte åker upp – precis som en flytväst.
Ryggsäcken packad med extrakläder i plast påse, är ett utmärkt flythjälpmedel då den är fastspänd med midjerem-annars är det risk att den åker upp över huvuddet och personen trycks ned under vattnet…

Och en viktig sak:
Gå aldrig ut på isarna ensamma!
Meddela alltid att du far, var du far och när du beräknas komma hem!

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.