Självrespekt heter det!

Läste en fantastisk krönika i lokaltidningen i går. En ung tjej i gymnasieålder som skrivit en krönika om vikten av att älska sig själv.

De allra flesta som ombeds räkna upp de 3-5 viktigaste personerna i sitt liv räknar glatt upp familjemedlemmar och vänner. Men de glömmer sig själva, skriver Zurica Grubor.

Men varför gör man det? Man tar hand om sig själv för att inte bli sjuk eller råka ut för en olycka. Man kämpar sig fram i livet för sin egen skull.
”Så varför är det så fel och egoistiskt att faktiskt säga ”jag är viktig?”
Förut levde Zorica  med tanken att om hon är snäll mot andra så kommer de att tycka om henne. Och det är ju sant konstaterar hon, Men bara om man tycker om sig själv samtidigt.
Sanningen är att om man bara är snäll mot andra kommer man alltid att vilja ha tacksamhet tillbaka för att känna sig viktig för någon. Om man inte får den blir man otillräcklig och besviken.
Och hon sätter med en enkel mening ord på det som håller så många tillbaka. Rädslan för att tro att man är nån. Att man ska vara egoistisk.
Att älska och uppskatta sig själv är inte egoism, det är självrespekt
Det är klart att vi är nån! Vi är ju värdefulla människor allihop. Värda att älskas för dem vi är!
Men alltför ofta får Zorica höra av klasskompisar hur dåliga de tycker att de är. Nån säger ”Usch så ful jag är. En annan konstaterar än en gång att det här kommer jag aldrig att klara. De små negativa meningarna som går som en sjuka genom samhället och håller oss tillbaka. Helt i onödan.
 ”Förestår ni hur drastiskt man kan ändra sitt liv om man faktiskt vågar inse att inga utmaningar är för svåra och inga mål ouppnåeliga? Ende begränsningen som finns är den vi skapar i våra egna tankar.
Ofta misslyckas man däremot, men det betyder inte att man inte ska sluta försöka, skriver Zorica.
Så otroligt sant. Vi lärs i skolan och genom hela vår kultur att det är farligt och fel att misslyckas. Men misslyckande är en naturlig del på vägen mot att lyckas. Edisons tusentals misslyckade försök med glödlampan är bare ett exempel. Tänk om han gett upp och känt sig dålig?
”Förloraren är inte den som faller utan den som inte reser sig upp."
När man väl älskar sig själv och tror på sig själv sprider man glädje automatiskt. Man har ännu mer kärlek att ge till andra, konstaterar Zurica.
Med sitt leende får man ett annat tillbaka… och det är väl knappast egoistiskt.”
Så fantastiskt, härligt och hoppfullt med en sån inställning hos en ung tjej.  
Go girl go! säger jag.
Ut och sprid glädje och ordet självrespekt i världen!
 
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.