Djävulens pulver

 Detta djävulens pulver uttryckte sig en gång Pitebon Åke Bodén, vän till fiskeförfattaren Gunnar Westrin, om snön som just nu faller i ohemult stora mängder. Är man flugfiskare så är det lätt att hålla med den numer avlidne herr Bodén i hans uttryckssätt. Nog för att man brukar förknippa fan själv med betydligt varmare företeelser men ett gissel är det. Om man väljer att se det så. Kallt. I vägen för bilar och människor. Halkigt.

Eller så ser man det som vackert, isolerande och en möjlighet till att åka både utför och på längden på. Gräva ner sig i härliga snögrottor i. Åka pulka på.
 
Hursom har jag själv som en fordom snöhatare intagit en mer stillsam inställning till det vita. Jag som brukade hata is och snö och gradera tyngden i svordomarna utefter antalet minusgrader har tänkt om. Även om min egen temperatur stiger i takt med blodtrycket så försvinner vare sig snön eller vintern bara för att jag svär åt det. Bara mitt humör.
 
Vi får tydligen en kallvinter i år också beroende på något slags väderfenomen som rått sen december 2009 som gör att kall polarluft strömmar ner över våra breddgrader. Konspirationsteoretikerna vädrar genast morgonluft. Växthuseffekten är bara en bluff. Så här mycket snö och kallt har vi inte haft sen mormor dagen före midsommarafton år 1904 fick pulsa i meterdjup snö de fyra mil hon hade till skolan.
 
Att jordens medeltemperatur steg med 0,8 grader år 2009 glömmer man liksom i sammanhanget. Den lilla fjutt av jordens yta som norra Skandinavien utgör är inte ett mått på hur jorden mår i sin helhet. Även om det är lätt att glömma när snön nu igen yr utanför fönstret.
 
En som helt klart kunde värma även frusna skandinaver var däremot, tyvärr avlidne även han,  Ronnie James Dio.
 
 

2 kommentarer

  1. Mats Mutant

    Steg den globala temperaturen med 0,8 grader 2009? Källa på det tack. Det sprids så mycket bad science i dag av politiska syften att man verkligen måste vårda sin förmåga att tänka kritiskt. Orsaken till att jag vill ha din källa är att det finns andra vetenskapliga källor som visar helt andra siffror.

  2. Lars-Göran Halvdansson

    Svar till Mats Mutant (2010-11-28 08:50)
    Du har rätt. Jag hade fel och böjer mig ödmjukast. 2009 var det andra varmaste året på jorden sen mätningarna började år 1880 och det varmaste på södra halvklotet sedan samma år. Jordens medeltempeatur har stigit med 0,8 grader sen 1880. En jävla skillnad och jag erkänner att jag hade fel. Jag var helt enkelt slarvig.
    Källa: http://www.nasa.gov/topics/earth/features/temp-analysis-2009.html

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.