Stearinhjärna

 

En del förvånas över att man faktiskt kan fortsätta lära sig saker fast man är ”gammal”. Men det är inte bara så att vi kan fortsätta lära oss genom hela livet, vi lär också på ett helt annat sätt ju äldre vi blir. Vi lär oss helt enkelt på ett sätt som inte är möjligt förrän det gått en viss tid. När vi fått in ny kunskap, bearbetat den en tid och kanske även praktiserat den så finns det plötsligt rum i hjärnan (jag pratar bara rent bildligt) som inte funnits där förut. Och vi kan ta till oss kunskap som vi inte kunde tillgodogöra oss förut.
Jag brukar jämföra det med att stöpa ljus. Det krävs helt enkelt ett första lager för att det andra lagret ska kunna läggas på. Och ett andra för att det tredje ska kunna läggas på. Och så vidare.
Vårt lärande fungerar i många fall på samma sätt. Vi lär i lager helt enkelt.
Coolt tycker jag.
 
 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.