Men snälla nån

 

Först trodde jag det var nåt slags skämt. Att det kommit ett könsneutralt ord som heter hen. Men sen insåg jag att det var sant. Hur jävla korkade får vi bli egentligen?
Ja, jämställdheten går för långsamt, ja, samhället domineras fortfarande av män och ja, jag vill också se en förändring.
Men att smeta ut mänskligheten till nåt slags identitetslöst hen för att allt ska bli rättvist och allt ska vara på lika villkor känns så ofattbart korkat så jag undrar fortfarande om det inte var ett för tidigt inlagt aprilskämt som fick ett eget liv via något journalistiskt drev.
Vi är biologiskt olika.
Kvinnor är otroligt fantastiskt bra för att de är kvinnor med alla de egenskaper de fötts med.
Samma sak med män.
Se till att ta tillvara på de unika egenskaperna hos respektive person istället för att fjanta på med att försöka skapa ett könsneutralt samhälle.
Jämställdhet handlar om rättvisa, visst. Men det handlar också om utveckling. Att försöka radera ut skillnader som finns där av en anledning är precis raka motsatsen.  
Hen borde förpassas dit det hör hemma. Till Hen- (engelska för höna) gården.
Här är en kvinna som håller med.
Etiketter: , , ,

9 kommentarer

  1. å/s

    Bland feministiskt medvetna personer i 20-30-årsåldern är bruket av ”hen” inte helt ovanligt. För en tid sedan gjorde jag en undersökning bland studenter på Umeå universitet kring deras attityd till och eventuella bruk av ”hen”, och upp emot en tredjedel av såväl manliga som kvinnliga studenter i hum-huset har använt ”hen” och är positivt inställda till det. (I övriga hus var det färre, men ändock fler än noll.)

    Dels handlar ”hen”-frågan såklart om rätten till ett pronomen även för transsexuella och andra som inte känner att de passar in under våra vanliga fyrkantiga ”han” eller ”hon”. (Ty dessa människor finns och är värda lika mycket respekt som andra. För övrigt kan man numera i flera länder få ”TG” (alltså Third Gender) i såväl sitt pass som på sin flygbiljett istället för Mr eller Mrs.)

    Men framförallt handlar det också om språklig jämställdhet. ”Hen” ska ju inte ERSÄTTA han eller hon, men det är föreslaget som ett könsneutralt alternativ i exempelvis myndighetstexter och lagar där det alltid annars av gammal härlig patriarkal slentrian står ”han”. Det är inte alltid praktiskt möjligt att skriva ”han eller hon” eller ”hon eller han” hela tiden.

    För alla ska ju med. Alla måste få känna sig inkluderade, och känna att den aktuella texten/lagen rör även dem. Det handlar om såväl demokrati som begriplighet. Rekommendationen från språkvården i Sverige idag är att byta ut ”han” eller ”han eller hon” mot ”den”, i meningar som exempelvis: ”Om kunden vill röka får den göra det utanför entrén.”

    Allt är bättre än genomgående ”han”. Men ”hen” är inte så fruktansvärt som du tror. Det handlar inte om att du inte ska få identifiera dig som man. Du får vara ”han”. Men även alla vi som inte är ”han” har rätt att slippa känna oss exkluderade i vårt lands offentliga texter.

    Rekommenderar denna seriestripp, av en klasskamrat, för att få ordning på perspektiven:

    http://www.syftningsfel.se/archive/hen/

    *Kram*

    Språkstudenten

  2. Lisbet Olofsson

    Oj, har man utökat rutan…som man skriver i eller har jag inte gnuggat ögonen.

    Jag tänker inte så, jag tänker mer praktiskt på det. Samiska och finska har tydligen bara hen hela tiden.

    Att skriva text är ett hell ibland tycker jag när man inte ska utesluta någon. HON som mänsklighet i vardagligt tal eller ska man säga hon eller han.

    Har inte ens tänkt på den har med jämställdhet att göra.

  3. Lars-Göran Halvdansson

    Svar till å/s (2012-03-21 08:31)
    Jag håller med om att allt är bättre än ett konsekvent han hela tiden och jag förstår att även transsexuella och andra kan ha ett behov av ett pronomen som inkluderar även dem. Att ordet hen vart tänkt att användas i lag- och myndighetstext kände jag inte till. Det jag däremot sett är att det börjat användas överallt.
    I dagens teckenbegränsade twittersamhälle förstår jag att det kan vaar ett omak att skriva han eller hon. Men myndigheter har aldrig någonsin dragit sig för att krångla till sina texter så att börja skriva hen för att förenkla känns som att sila knott och svälja elefanter.
    Men när känslorna lagt sig så ser jag ju att du har en poäng. Om hen används som ett könsneutralt alternativ i myndighetstexter så må det vara. Men problemet är att det görs inte utan används just i jämställdhetsdebatten.
    Allt är bättre än genomgående han, det kan jag hålla med om. Men i jämställdhetens namn kan vi väl byta til hon i några århundraden då.

    Kram

    LG (lite rabiat just nu) 🙂

  4. aln

    Det finns förskolar (oftast med tydligt genusperspektiv som tema) som använder ”hen” och alltid byter ut alla han/hon i barnböckerna osv…

  5. Katarina

    Oj, va skönt att du skrev detta LG – för nu slipper jag! =) Håller med dig. Tycker om att mänskligheten består av två olika kön, men ogillar att det ska värderas olika!

    /Hon

  6. å/s

    Debatten om ”hen” är sannerligen i ropet nu, och som av en händelse är jag nyss hemkommen från en två timmars föreläsning med chefredaktören för Språktidningen, där just detta ämne berördes en hel del.

    Mycket finns att säga. Och jag vill inte bråka. Men Mikael Parkvalls spalt i SVD i förra veckan är oerhört nyanserad och bra för den som vill engagera sig i hen-diskussionen:

    http://www.svd.se/kultur/understrecket/hen-kulturer-ar-inte-mer-jamstallda_6927977.svd

    Annars så togs ju även ämnet upp i Svt:s ”Babel” igår:

    http://svtplay.se/t/102834/babel (start vid 16:46)

    Och, ja, här är ju den berömda och förfasade barnboken som är en av de som hällt ny bensin på debatten här på slutet:

    http://www.bokus.com/bok/9789185845767/kivi-monsterhund/

    Detta känns som en debatt där man kan debattera såväl utifrån rädsla och konservatism som hjärna eller hjärta. Ju fler nyanserade perspektiv desto bättre, tycker jag.

  7. Anders

    Huvudet på spiken! Tack för att det finns fler än jag som tycker att rädslan för att riskera att kränka någon börjar gå väl långt…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.