Insikter är noll värda

 

Insikter är inget värda sa en av våra ”coachchefer” för en tid sedan och provocerade mig och en annan insiktsjunkie å det allra grövsta.
Hur vågar hon? Hemska människa. Insikter som ör det bästa som finns! Jättehärliga och man kommer på massor med saker som man inte vetat om sig själv och livet förut. Livsförändrande insikter.
Hon sa det för att provocera och i det uppsåtet lyckades hon verkligen.
Men nu säger jag samma sak. Insikter är inget värda.
Naturligtvis var ”coachchefens” uttalande kopplad till själva metoden coachning som får bitarna att falla på plats hos människor. Man kommer till insikt.
Men det finns bara en sak som ger förvandling. Handling.
Gör vi inget av insikterna så är de inte värda nånting. Av den anledningen var det sagt för att provocera.
Men hur värdefulla är dom då, insikterna?
Jag skulle vilja säga att de är som en dunk bensin. Hur gärna vi än vill så kommer vi absolut ingen vart på en dunk bensin. Inte en meter. Vi kan gulla med och beundra vår vackra välfyllda dunk hur mycket som helst. Vi kommer oss ändå inte en meter framåt.
Men vi kommer oss å andra sidan inte en endaste meter med en bil som är tom på bensin heller. Vi kan sitta i den och hoppas hur mycket vi vill. Vi kan knuffa den och komma kanske en bit men vi kommer snart att tröttna och ge upp för att den var så jäkla jobbig att knuffa. Utan bränsle till handlingarna kommer vi heller inte framåt.
Insikter är som en bensindunk. Handlingar är som ett fordon.
Tillsammans kan de ta oss hur långt som helst. Var för sig blir det på sin höjd gulligt för stunden.
 
Byt ut insikter mot drömmar vad vi vill i livet så har vi bränslet som behöver fyllas på för att ge energi till handlingarna som är nödvändiga för att ta oss dit.
 
Och det enda som avgör just nu om de här insikterna ska ta mig en endaste millimeter framåt mot mina mål är vad jag gör av dem i ren handling.
 
Du vinner ingen frihet utan att offra den du var  – å vända dig mot vinden och skrika ut ditt svar.
 
Mikael Rickfors

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.