Är det värt det?

Fick nyhetsbrevet från föreläsaren, författaren och motivationsgurun Olof Röhlander häromdagen. Och det var så bra så jag kopierade bara in det rakt av.

Han ställer:

DEN VIKTIGA FRÅGAN

En ljum kväll i juli för många år sedan tog två av Sveriges mäktigaste kvinnor ett gemensamt beslut. Det handlade om en överenskommelse att låta en särskild fråga få återkomma varje morgon.

Kvinnorna jag talar om är Mona Sahlin och Margot Wallström. Dessa två träffades en kväll över en middag för att samtala om sina respektive roller, vad de varit med om i politiken och om upp- och nedgångar i livet.

De bestämde sig i slutet av den kvällen för att göra en sak innan de gick utanför hemmet varje morgon. De skulle ställa sig framför spegeln och fråga:

"Är det värt det?"

Så länge man svarade Ja på den frågan skulle man gå ut och ha så roligt som möjligt och försöka gå ut och förändra världen. Just för att det var värt det. Trots allt.

Däremot. Den dagen någon skulle märka att man allt mer började tvivla på det där. När man slirar lite på svaret, ja kanske rentav tänker ’Näe, det är inte värt det’, då lovade de varandra att då skulle den personen hoppa av politiken och göra något annat. Detta eftersom livet är kort och för att det finns mycket annat än politik som är värt det.

Frågan ’är det värt det’, fick från och med den kvällen fungera som en ledstjärna för Mona och Margot. En kontrollfråga för varje dag.

En sådan där rak fråga, en handen-på-hjärtat-fråga, den kan upprätthålla även ett skakigt korthus. Bara det är värt det kan man ta sig i kragen en dag till. Slå på leendet ännu en gång och gå ut och vara fantastisk. Hitta kraften och fånga upp ljusglimtarna.

Så länge det är värt det kan man ge sig upp i den krispiga morgontimman och få saker gjorda igen, brygga det där kaffet med omsorg igen, intressera sig för omvärlden igen, delta igen.

Vi har även nu sommar. Det är juli 2012. Kanske har du en stundande semester, eller är mitt i den, vad vet jag. Kanske är ditt liv i balans. Kanske är det kaos. Måhända får du möjlighet att skapa lite tid för återhämtning, reflektion, men också fundera på vad som ska vara ditt styrdokument i livet.

Du kanske också behöver den där kompassen som Mona och Margot bestämde sig för den där kvällen. Ställa sig framför spegeln och fråga sig den viktiga frågan varje morgon inför det som stundar:

"Är det värt det?"

Det är väl en alldeles lysande start på en dag. Svarar du Ja, kör på. Svarar du Nej, fundera på att göra en förändring. Det finns så oerhört mycket annat som är värt det om det du gör eller har nu inte är det. Livet är kort. Gör det värt det.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.