Kejsarens nya kläder

 

Ibland undrar jag om det är jag som är konstig. Jag är en synnerligen kräsen bokläsare som ofta slutar läsa boken efter halva om jag inte blir tillräckligt underhållen. Ibland är det bara rörigt så att jag tappar bort både intrig och persongalleri. Ibland är det bara urtråkigt med ändlösa miljöbeskrivningar eller sidoberättelser som inte för historien framåt ett dugg.
 
Gav precis upp idag efter nästan 600 sidor i Justin Cronins tegelsten (drygt 900 sidor i pocketformat) Flickan från ingenstans. Den gode Stephen King (Skräckkungen) hade en av recensionerna på framsidan där han skrev: Läs 15 sidor och bli förtrollad. Läs 30 och du kommer fortsätt hela natten.
Dagens nyheter smaskade på med: ”En lysande berättelse.”
 
Men ursäkta. Jag tycker inte alls det var lysande. Första delen av boken är spännande. Man lär känna en del karaktärer och läser med nyfikenhet och spänning. Sen tar helt plötsligt historien som man känner den slut. En ny tidsålder inleds och alla (nästan) de gamla karaktärerna är borta. Och jag kommer aldrig in i den nya delen. Trots att jag läst 300 sidor till har inte en enda av karaktärerna fått färg och personlighet.
 
Jag kanske är konstig, trög och inte tillräckligt smart för att hänga med i handlingen. Men ibland känns recensioner lite som Kejsarens nya kläder. Ingen törs säga vad man egentligen tycker.
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.