Om att öppna mun

 

Hur förändrar man världen?
Och vad krävs?
En sak som krävs är helt tydligt eget ansvar. För DU kan bidra. Just DU.
Jag var på en mycket intressant workshop kring generationsskifte som hölls i Lycksele i förra veckan. En av diskussionerna kom att hamna om Jantelagen som är stark i inlandet. En gigantisk bromskloss där människor håller ned varandra och attityden att ingen ska få vara eller ha något mer håller utvecklingen tillbaka.
Hur förändrar man sånt?
Dt enda sätt jag känner till är att det börjar med dig själv. Ansvaret ligger hos var och en av oss. Att agera. Att våga öppna munnen.
Torstein Bratvold, ordförande i Företagarna i Umeå kom med ett mycket intressant inlägg i diskussionen. Företaget Hybricon fick på Umeågalan förra året ett profilpris för sitt miljöarbete. I mars i år gick företaget i konkurs. De negativa kommentarerna under nyhetsartikeln på nätet lät inte vänta på sig. Men Torstein Bratvold gjorde precis tvärtom. Synd, men låt oss hylla Boh (Westerlund, vd för Hybricon) för hans försök och uppmana honom att fortsätta prova. Det är de som försöker som för världen framåt, skrev Torstein Bratvold.
Vi har en skyldighet att reagera, menar Torstein Bratvold. Och just i det här sammanhanget har han själv valt att varje gång reagera och skriva en positiv kommentar till exempel vid en företagskonkurs.
– Om ingen försöker kommer vi aldrig att utveckla ett bättre samhälle, säger Torstein Bratvold.
Boh Westerlund hade garanterat lagt ner massor med blod, svett, sömnlösa nätter och kanske också tårar i Hybricon. För det borde han ha all heder. Och det är det som är det är den springande punkten. Massor med företag kommer att gå i konkurs även i framtiden. Många många företagare kommer att misslyckas. Men skulle ingen försöka skulle vi snart stå med absolut ingenting kvar.
En konkurs är självklart ett misslyckande i sig. Men det visar också att någon har vågat försöka. Någon som kanske vågar försöka igen om han eller hon får uppmuntran.
Att vända på Jantelagen eller att uppmuntra modiga företagare som misslyckats. Ansvaret ligger hos var och en av oss.
Vi har en skyldighet att reagera, säger Torstein Bratvold. Jag både håller med och ser det som något oerhört positivt. För den skyldigheten är lika mycket en möjlighet som var och en av oss har. Att förändra världen till det bättre.
Jag lovade i Lycksele att öppna munnen på det här sättet. Nu har jag gjort det.

 

2 kommentarer

  1. Lars Johansson

    Vill bara säga väl skriver och instämmer, men vill poängtera att jantelagen även ligger inom politik, föreningsliv mm och behöver genomlysas ty det är inte frågan om att man tror man är något utan man tror man kan något som många vinner på.

    fortsätt gärna sprida budskapet, ty det behövs

  2. Lars-Göran Halvdansson

    Svar till Lars Johansson (2013-06-02 18:38)
    Jag håller helt med dig, Lars Johansson. Jantelagen finns inom allt och det är lika viktigt att reagera oavsett vad det gäller. Men jag tycker också att det är helt okej att tycka att man gjort något jäkligt bra, och att man är bra! Och precis som du säger så vinner så många på när någon gör nåt… bra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.