Vi flytt int! Eller?

 

Det brådskar att stoppa avfolkningen i norrland. Om tio till femton år kan det vara för sent. Då kan många av de norrländska ortsstrukturerna ha fallit samman, menar Norrlandsförbundet.
Och statistiken talar sitt tydliga språk. I stort sett samtliga kommuner utom Umeå och möjligtvis Skellefteå tappar varje år en del av sin befolkning.
Men är det ofrivilligt?
På 1960-talet tryckte Norrlandsförbundet upp knappar med texten Vi flytt int och Vi längt hem. Jobben fanns söderut och norrlänningen tvingades ofta mot sin vilja att flytta.
Jobb är självklart en förutsättning för att kunna bo kvar på en ort. Och arbetstillfällen är ett av de fundament som måste finnas för att norrland inte ska fortsätta avfolkas.
Men människor har också en fri vilja. Många vill faktiskt bo i en större stad söderut. Lika väl som det finns många som vill bo i en by i norrland. Och båda sakerna är lika okej!
Men ofta hör man uttalanden som pekar på motsatsen. Genuint rotade norrlänningar som fundera på hur mycket som fattas när man vill bo i Stockholm bland människor och avgaser.
Eller Stockholmare som dumgör tröga norrlänningar som bor i kylan på vintern och bland myggen på sommaren.
Människor är olika, har olika behov och väljer olika. Själv pendlar jag mellan att vilja flytta söderut på vintern och att fullkomligt älska den här landsändans ljusa sommarnätter. Mellan att längta till storstadens kulturutbud och att le lyckligt över möjligheten att ta cykeln och följa dottern ner till Rickleån och meta abborre, fem minuter bort.  
Det finns fantastiska fördelar med att bo i norrland. Och många kommer förhoppningsvis även fortsättningsvis att vilja bo här. Självklart behövs det strukturella åtgärder för att skapa en grund för detta och Norrlandsförbundets ordförande  Ewa Back anser att det är ”högst rimligt” att en betydligt större del av Norrlands naturtillgångar återinvesteras i landsdelen.
Men om vi fortsätter att titta snett på varandra och inte accepterar att människor har olika behov och väljer att bo på olika ställen hur ska vi då kunna skapa en välkomnande miljö som människor VILL flytta till eller bo kvar i?
Drömmen vore att i framtiden höra människor säga att: Självklart vill jag bo i norrrland! Där finns så många fördomsfria, vänliga och välkomnande människor att det är fullständigt underbart att bara vara där.
Åtgärden kostar faktiskt inte en enda krona heller. Och var och en av oss kan bidra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.