Magdalena Andersson, landshövding

Investeringsstöd till Häggströms!

Idag har jag för Länsstyrelsens räkning skrivit under beslut om investeringsstöd och investeringsbidrag på drygt 5 miljoner kronor till Häggströms Modehus i Lögdeå. Det är 25 % av själva kostnaden – den beräknade investeringen som företaget ska göra är på över 20 miljoner.

Så nu kommer det att hända mycket i Lögdeå – och Nordmalings kommun kan glädjas åt att det kommer att bli nya arbetstillfällen i kommunen. Företaget räknar i nuläget med c:a 10 ytterligare årsarbetstillfällen.

Planen är att fortsätta ha det befintliga modehuset, men också bygga ut och ha en lager- och webbverksamhet med kända varumärken.

6 kommentarer

 1. lf

  Om våran landshövdning vill blogga och ser en av sina största bedrifter att ge ett investeringsstöd åt en klädfirma i Lögdeå, då vet inte jag.
  Då du har gett dig in på bloggen då kan väl du besvara kommentarer.
  Annars tillhör du den skara av bloggare som bara vill framstå som vara positiva .
  Vad tycker du om romernas situation?
  Jag tycker att en enskild klädesfirma för stöd av länstyrelsen är fel.
  Jag tycker romerna att måste drivas ut i arbetslivet.

  l

  • Magdalena Andersson (inläggsförfattare)

   De regionala företagsstöden är en viktig del av det regionala och nationella tillväxtarbetet. Syftet är att stimulera näringslivet i länen genom att främja investeringar, ökad sysselsättning och tillväxt. Länsstyrelsen som statlig myndighet hanterar följande stödtyper:
   – Regionalt bidrag till företagsutveckling (FUB) Förordning om statligt stöd för att främja små och medelstora företag (SFS 2015:201) och Förordning om statligt stöd till regionala investeringar (SFS 2015:211)
   – Innovationsfinansiering (SÅDD), innovationsbidrag eller innovationscheck
   – Kommersiell service (KS), särskilt stöd för service på landsbygden
   Vill du veta mer om de olika stöden, så finns det att läsa på Länsstyrelsens hemsida.

   Vad gäller romernas situation, så rekommenderar jag den här debattartikeln från ansvarig minister. http://www.regeringen.se/debattartiklar/2015/09/regner-skank-till-organisationer-pa-plats-i-hemlanderna/

   • Roland Larsson

    Tack Magdalena, äntligen en landshövding som vågar sticka ut, testar och vill pröva lite andra vägar. En sådan landshövding ska vi verkligen vörda och vara rädd om. Vi är verkligen inte vana vid ”hövdingar” som vågar något. Jag bara undrar litet över ”kritiken” från andra, vad är fel med att satsa på företagande i vår lilla kommun i Norrland. Jag förstår ”fegdebatten” i kommunfullmäktige till fullo, jag var med, men kan inte för mitt liv förstå varför Nordmaling som kommun ska vara så rädda, fega, och försöka framställa sig som ett moraliskt föredöme. Varje försök, eller bidrag till försök till kommunal utveckling, måste rimligen ses som ett försök till att rädda den här kommunen, från förintelse. Varje åtgärd som syftar till utveckling bör uppmuntras och stödjas på alla rimliga, och ibland också, orimliga sätt. Allt är möjligt, endast okunskap och fördomar/politiska floskler hindrar utvecklingen. Politisk opportunism behövs för att lyfta Nordmaling, att göra Nordmaling till det som det borde vara – ett alldeles fantastiskt område för ytterligare populär bebyggelse, ofta i havsnära områden. Tomter finns, projekterade och i många fall byggklara, endast ”kunder”/intressenter eftersöks. Finansiering kan vara ett problem, men kan kanske lösas. Jag är alltså optimist och vill se framtiden ljus. Tror att Nordmaling med rätt politisk styrning kan bli en stark och välmående förortskommun till Umeå, men med en alltför idealistisk framtoning i invandringsfrågan blir Nordmaling snabbt en segregerad storstadsförort, inget som någon i kommunen vill se. Det krävs alltså en ytterst ansvarsfull och försiktig profil vad gäller immigration och integrationsfrågor, frågor som just i dag är brännheta, eller jag vill säga överhettade. Väljer därför att inte diskutera detta vidare nu. Inväntar en bok från Oxford från den mest erkände forskaren om invandring och dess effekter: ”How Migration Is Changing Our World” av Paul Collier som anses som den störste av dessa forskare. Det var faktiskt Nils Lundgren som lite ironiskt undrade om inte politiker och media, åtminstone, hade läst den. Jag hoppas få den i dagarna, kanske kan lära mig något! Kanske jag blir en bättre människa – eller blir åtminstone mer kunnig!

    Hälsningar // Roland

 2. Matte

  Nog fel att säga att ett klädhus fått stöd av Länsstyrelsen tror jag? Den satsning som Häggströms planerar är ju inte alls traditionell klädhandel! Som jag läst och fattat så handlar det om en helt ny typ av verksamhet att bygga ett lagerhus för att erbjuda större nätaktörer lagerhållning och distribution av beställningar via Internet ut till slutkunden. Skulle Häggströms lyckas med det så blir det ju inte bara en massa nya jobb som skapas i Lögdeå utan även en klar miljövinst för oss svenskar. Sist jag beställde från Zalando så skickades alla kläder från Holland eller Tyskland. Bättre om det skickas från Lögdeå! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.