Magdalena Andersson, landshövding

Dorotea – centralt i världen

När jag träffar personer som inte vet så mycket om Västerbotten brukar jag berätta om Dorotea. Det är ett väldigt bra exempel på hur stort – och hur glest befolkat – vårt är. Dorotea kommun med sina 2 736 invånare är till ytan lika stort som hela länet Blekinge.

Vem som helst inser att där ligger det många utmaningar. Och självklart är det så.

 För Dorotea är en kommun som har lika stora krav på sig och ska följa lagar och förordningar lika mycket som exempelvis Malmö eller Stockholm. Inte lätt, alla gånger, men det bra är att många mindre (till befolkningen alltså) kommuner i Västerbotten därför ser till att arbeta tillsammans i en del frågor. En klok strategi och kanske t o m en överlevnadsfråga.

 Men Dorotea har inte bara utmaningar framför sig – där finns också fantastiska möjligheter och intressanta företag. Möjligheter? Ja, jag tänker förstås delvis på turismen. Dorotea kan ju erbjuda nästan allt för den aktiva turisten – från fiske i insjöar till skidåkning och vandringar. Men det finns annat också, man kan driva kreativa och framgångsrika företag på många sätt.

 Ett företag som jag haft förmånen att besöka ett par gånger är Datakompisen. Ett företag som har flest ungdomar anställda och som är en stor anledning till att Dorotea har Västerbottens läns lägsta ungdomsarbetslöshet! Ett annat är Dorotea Mekaniska, som tillverkar produkter för att rensa sjöar (vassklippning), muddring och oljesanering och som har en stor del av sin tillverkning på export.

Jag gillar alldeles särskilt en text på hemsidan:  Och när världen är vår marknad är Dorotea lika centralt som någon annan plats!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.