Magdalena Andersson, landshövding

Årets mentor i Västerbotten

Idag fick jag överlämna diplomet och gratulera Västerbottens ”Årets mentor”. Det var Sven-Axel Holm från Skellefteå som fick priset och det var hans adept Annika Jussila (företaget Hemtrevnad i Skellefteå) som nominerat honom till Almi. Stort grattis! Nu gäller det att hålla tummarna, så Sven-Axel också vinner det nationella priset och blir utsedd till årets mentor i hela Sverige!

Varför mentor?
Sverige behöver företag. Och företagare. Personer som har en idé. Som brinner för något. Som ibland vågar tänka lite utanför ramarna. Människor som vågar och vill. Det är såna som startar och driver företag. Ibland går det som på räls. Ibland inte alls. Och det ena företaget är inte det andra likt. En sybehörsaffär är inte detsamma som en restaurang eller en mekanisk verkstad.

Men det företag som går bra, kommer ibland att växa, anställa en eller 50 personer. Människor som får jobb och betalar skatt. Skatt som garanterar att vi får en bra skola, vägar och vård. Allt hänger ihop. Företag – jobb – skatt – välfärd.

Därför är det så viktigt att stödja och stötta företagen i Västerbotten. Och därför är det extra roligt att få vara delaktig och prisutdelare i Almis program med mentorer.

Vad är då en mentor?
Som så mycket annat kommer mentor från den grekiska mytologin. När Odysseus gav sig iväg i det Trojanska kriget utsåg han en beskyddare åt sin son, denne beskyddare hette Mentor. Han fick i uppdrag att vara lärare, rådgivare och vän åt sonen under den tid fadern var bortrest.

Mentor är idag ett begrepp som beskriver en person som med hjälp av sin erfarenhet och kunskap stödjer och agerar bollplank för någon – en adept.

När jag delade ut årets pris, sade jag inte bara grattis. Jag pratade också om vikten av fler och växande företag. Och att det kan vara guld värt för en företagare att ha en mentor till stöd och hjälp. Så alla de personer som ställer upp som mentorer för andra är värda vår beundran, de gör gott!

En mentor är inte
Förälder – Chef – Kollega – Närmaste vän – Problemlösare eller Projektledare!

Nej, en mentor är
Intresserad av adepten och dennes utveckling – Bra på att lyssna – Förtroendeingivande – Bra på att föra dialog – Prestigelös!

Så Grattis Sven-Axel Holm på Svennes Företagskonsult som fick detta fina betyg av din adept och som idag ärades alldeles extra!

Årets mentor Almi 2015

Här är en länk om Almis mentorprogram för dig som är intresserad.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.