Magdalena Andersson, landshövding

Bjurholm – en prisad kommun!

Liten, men naggande god, är Bjurholm, denna Sveriges till folkmängden minsta kommun.  Fast med en ökning till 2 455 invånare börjar man så smått nafsa Sorsele (2 499 inv) i hälarna.

Bjurholm är känt för flera saker. Att man är Sveriges minsta kommun är förstås en. Nyåkers Pepparkakor en annan. Om man är golfare och finns i Västerbotten så pratar man om Bjurholms Golfbana – gjord för starka ben och goda nerver – men där finns många andra bra fritidsmöjligheter. Vad sägs om fina fiskevatten, 50 mil preparerade skoterleder, motionsspår och skidspår, rikt föreningsliv, musiker och konsthantverk? Bara att välja för den som söker aktiviteter.

Igår mötte jag kommunens företrädare och fick också möjlighet att göra några besök, på Effess Kläder och skor, på Amigo – boendet för ensamkommande flyktingbarn och på kablageföretaget Frekab. Det var en väldigt bra dag, med givande diskussioner med kommunens företrädare. Både om flyktingsituationen och de behov och möjligheter som nya kommuninvånare ger kombinerat med kommunens höga svansföring och lyckade resultat i relation med företagen i kommunen gav mersmak.

Om jag bodde i Bjurholm skulle jag vara extra stolt över några saker:

 • I Socialstyrelsens ”Öppna jämförelser” ställs frågan angående äldreomsorg ”Brukar personalen bemöta dig på ett positivt sätt?” Snittet i Sverige på denna fråga är 97 %. Men Bjurholm slår alla rekord och får svaret att hela 100 % svarar ja på den frågan. Varenda en är nöjd!  Vilket fantastiskt resultat, grattis till er alla som jobbar inom äldreomsorgen i Bjurholm!
 • Bjurholm leder länets företagsamhets-liga med en befolkningsandel på 18,4 % som räknas som företagsamma, dvs personer mellan 16-74 år som har F-skattsedel, är delägare i aktiva handelsbolag eller är VD eller styrelseledamot i ett aktiebolag.
 • I Svenskt näringslivs företagsklimat-undersökning, ranking 2015 får Bjurholm näst högsta omdömet av samtliga kommuner i Sverige!

Självklart finns det utmaningar av olika slag i Bjurholm. Också Sveriges minsta kommun har samma regelverk att följa som landets största. Det är inte enkelt alla gånger. Därför är samarbetet inom den s k Umeåregionen både klok, bra och nödvändig.

Men det förtar inte det målinriktade arbete man har inom kommunen, som gör att man också når fram till sin devis, att vara Den lilla näringslivsanpassade kommunen med hög livskvalitet.

Och förresten: Den som ser programmet Bonde söker fru, har väl inte missat Älgfarmen, en turistdragare som ligger i Bjurholms kommun.

Frekab_Bjurholm_20151202

Bilden är från företaget Frekab, med företagarna Patrik och Kerstin Bergholm.

 

2 kommentarer

 1. inger

  Håller helt med dig ,som boendes några mil utanför Bjurholm ..sen 6 år tillbaka ..har jag fått möta många visionärer och kreativa människor här och där ett sånt ”klimat” råder ,där jobbar människor tillsammans för trevnadens och landortsöverlevnadens skull Här ställer människor upp på varandra som i ”gammeltiden” Naturen här är som du skriver ..variationsrik och upplyftande vacker.och tillför människorna en stor inre rikedom..som heter välbefinnande..M.V.H

 2. Basic Rules

  ”Den lilla näringslivsanpassade kommunen med hög livskvalitet”. Ja, så är det med all säkerhet.
  Har medborgarna en kommunledning som strävar å samma håll och inte som tex, Vilhelmina motarbetar och ser snett på varandra lyckas man även på näringslivsområdet., receptet är enkelt till sin natur, vilket bör vara Din uppgift framför allt annat ! Nordmaling är förhoppningsvis på väg efter år av skit ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.