Magdalena Andersson, landshövding

Det var Allan Jonsson som började

vimek_stora_prodbilder-610För den som är intresserad av skog och skogsbruk är Vindeln välkänt. Här finns ett helt knippe av företag som är specialiserade på skogsmaskiner av olika slag. Förra veckan hade jag förmånen att besöka ett par av dem – Cranab och Vimek. Båda ingår i Cranab Group, som består av fyra företag som idag är världsledande inom sina respektive områden: Cranab, Slagkraft, Vimek och Bracke Forest. Den gemensamma framgångsfaktorn för företagen är att vara bra på teknik – målet är att erbjuda de bästa tekniska lösningarna för arbete inom skogsbruk och vägröjning.

Cranab bildades 1960 av Allan Jonsson. Därefter har det varit flera olika ägarkonstellationer, men en person som varit med under lång tid är Hans Eliasson som idag är delägare och ordförande. (Inom parentes kan jag berätta han också är en uppskattad ledamot av Länsstyrelsens insynsråd).

Idag arbetar 140 personer på Cranab i Vindeln och man tillverkar Skotarkranar, skördarkranar och dessutom – ett nygammalt spår – lastbilskranar. Inom företaget Slagkraft tillverkar man den arm och aggregat som slår växter vid vägrenar. Idag tillverkar Cranab ungefär 30 % av världens behov av skotar- och skärdarkranar. 30 %! Från Vindeln i Västerbotten. Visst är det fantastiskt?!

Vimek ingår i Cranab Group sedan 2013. Man tillverkar mindre och lättare skogsmaskiner – här är en   länk till en film om företag och dess maskiner. Intressant är också att man tillsammans med företaget Oryx har en simulator som är helt inriktad mot skolor, där man kan träna och öva i olika förhållanden. Finns t ex på Liljaskolan i Vännäs.

Den som är uppmärksam har kanske läst om den stora order Vimek fått från Vitryssland. Det är den största ordern i företagets historia, Affären omfattar 126 skotare och skördare och är värd 160 miljoner kronor. Kunden är det vitryska statliga företaget State Forest Enterprises och hela affären finansieras via Världsbanken. Det finns dessutom option på fler. 

Som ni förstår var det en viktig och oerhört värdefull dag för mig, att besöka dessa för länet och landet så viktiga företag. Inte minst med tanke på att Västerbotten är ett skogslän. Från Cranab levereras 30 % av världens behov av skotar- och skördarkranar. Och från Vimek levereras nu fullt med skogsmaskiner till Vitryssland.

Inte undra på att det numer finns en Allan Jonssons väg i Vindeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.