Magdalena Andersson, landshövding

Egentligen högförädlat gräs

Svedjan2När jag ska berätta om Västerbotten för besökare finns det förstås massor att ta upp. Men ett ämne som engagerar och intresserar nästan alla är maten! Våra råvaror. Det fantastiska skafferi som finns i vårt län. Visst är det så att snålvattnet rinner till bara av själva orden ren, röding, ripa, älg, hjortron, blåbär, åkerbär… nog har vi ett naturens skafferi som heter duga??
Något annat som finns här är engagerade och drivna människor.

Ett sådant par träffade jag häromdagen, Per och Johanna Hellström. Ett jordbrukarpar som finns  på gården Svedjan, i Storkågebäck, norr om Skellefteå och som gör ost i sitt eget gårdsmejeri av mjölk från sina egna kor – som ätit gräs på de egna ängarna. Mer lokalproducerat och spårbart än så kan det knappast bli, eller hur?

Svedjan Ost heter företaget som paret har för osttillverkningen. Mejeriet finns på den egna gården, och i nuläget tillverkar man ungefär 6000 kg ost om året. Snart blir det ännu mer, för man håller på att bygga ut för att bl. a få plats med mer lagringsutrymme.

Jag besökte företaget för att jag hört så mycket om dem. Inte minst för att de fått det ena fina priset efter det andra, vad sägs till exempel om Guld-SM i mathantverk eller Norra Skogsägarnas utmärkelse 2016? Eller publikens pris vid Ostfestivalen i Stockholm 2017?

Svårt att säga annat än att paret skapat sin egen framgångssaga. Men den kom inte av sig själv, det handlar om hårt jobb och slit, många timmar utan att veta om man skulle kunna lyckas med sin dröm, men en dröm som nu håller på att skörda stor framgång inte bara i vårt län, utan också långt utanför.

Så mat i kombination med engagerade människor kan bli precis hur bra som helst. I Svedjan blir det prisbelönt ost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.