Dödscell 2455

 

Dåre till klient?

 

"Sällan om ens någonsin får den stora allmänheten reda på förbrytarens åsikt. Sällan om ens någonsin får denne individ göra sin stämma hörd. Alltför ofta utgår den stora allmänheten från att förbrytaren skulle vara analfabet. Bra många människor vägrar tro att förbrytaren skulle vara mäktig självständiga tankar eller berättigad att tänka.

 

Låt oss inte bara för att vara originella alltså ta en ingående men mänsklig blick på de processer en förbrytare för efter det han dömts, sedda med den mans ögon vars liv utgör insatsen i kampen, det vill säga jag själv. Panikmakare av en viss skola har höjt stridsropet och basunerar med indignation ut att det måste vara något alldeles rysligt galet med lagen ’när en sån som Chessman kan briljera med den’. I samma andedrag framställes ett harmset krav på mitt huvud och för att rättvisa ska skipas. Det korta svaret på såna alarmerande påståenden är att jag icke har briljerat med lagen och att rättvisa är ett relativt begrepp. Bara för att rättvisa i allmän mening kan definieras som ’välförtjänt belöning eller straff’ behöver slutsatsen härav inte bli att det straff som domstolen utdömde i mitt mål är välförtjänt, lika lite som att överbevisningen mot mig uppmåddes på legal väg."

 

Caryl Whittier Chessman, dödförklarades 1960 av fängelseläkaren på California State Prison at San Quentin. Han hade väntat på den legalt utmätta döden i 4 322 dagar. En spännande, fängslande, självbiografi där huvudpersonen som läste juridiska upplagor efter varann för att kämpa mot ’djungeln’ ingående beskriver de 25 år som han hann uppleva före den sista anstaltsvistelsen där han slutligen gasades ihjäl.

 

SISTA arbetsdagen i morgon!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.