Varför heter det oxfilé?

Mitt i natten när jag inte kan sova pga värken så tänker man ju på allt och inget. Ibland kommer man på geniala saker och ibland blir man full i skratt över hur hjärnan funkar då man lider av sömnbrist. Här om natten kunde jag inte sova och nu ska jag berätta för er hur tankarna gick, det är okey att skratta åt mig för det gjorde jag.


Fläskfilén kommer ju från grisen, fläskkött och fläskfilé, det låter ju logiskt. Sen har du ju hjortfilé, harfilé, älgfilé, rådjursfilé osv och där hör man ju vart det kommer ifrån, så där stämmer de bra och det låter logiskt. Men då kommer min fråga, varför heter det oxfilé? 

Det kommer ju inte från oxen (eller jo ibland)! Det är ju nötkött från nötkreatur, kossor! Ko, kviga, tjur, kalv och ja kalvfilé finns ju. Men borde det då inte heta nötfilé? Eller kofilé? Varför heter det oxfilé?

Detta låg jag och grunna länge på utan att komma fram till ett svar, vad tror ni?
Etiketter:

5 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Jadu…..undrar hur många som visste det. Jag löste ett korsord där frågan var: vad blir kon efter sin död och det rätta svaret blev där just oxfilé. Så det kan bli.

  2. Erica

    Förmodligen för att kvigor, kossor sparades alltid till mjölkproduktion och att föda kalvar, medans tjurkalvar, och oxar slakades till kött då de inte behövs till annat. Djurens lott är inte oftast att leva sitt egna liv, utan att tjäna oss.

  3. Frida

    Tjenare där, jag satt faktiskt just och funderade på frågan men jag antar att det är för att det vill heta så helt enkelt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.