Varför blir man snäll av pepparkakor?

Googles tolkning:

Från början innehöll pepparkakorna, förutom de traditionella kryddorna, kanel, ingefära och kryddnejlika, även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal.

Länge ansågs flera av dessa kryddor ha medicinska egenskaper. Kanel, ingefära och peppar ansågs ha en lugnande effekt och kunde hjälpa mot allehanda magproblem, ingefäran sades sätta fart på tröga magar, vara effektiv som motgift och kunna lindra tandvärk, kryddnejlikor gjorde kalla fötter varma och kardemumma fick blåmärken att blekna snabbare. 

Lottas tolkning:

 

Uttrycket kommer från förr i tiden när tidningsläsande gamla gubbar låg på kökssoffan hela dagarna och var ilskna. De hötte med näven åt förbipasserande ynglingar, spottade snus på omkringstrykande hundar och skällde upp fruar så lösgommarna klapprade. Deras känsloläge berodde helt enkelt på att de var förstoppade. Anledningen till den tröga magen var förstås allt stillaliggande i soffan och frånvaron av fibrer i det nya moderna frukostbrödet – rostfranskan.

Runt juletid bjöds det ofta på pepparkakor vilka visade sig inneha någon typ av laxerande effekt och plötsligt kunde gubbarna skita. När gubbarna inte längre hade ont i magen blev de snälla och glada.