Gå på Teg

I morgon är det dags för den stora retromatchen. Teg – Björklöven med båda lagen i tröjor från svunna tider. Detta då Tegs hockeysektion fyller 70 år.

Jag var på Teg-Kalix i jobbet i går och pratade med P-O Åberg, sprotchef i Teg. Han pratade om 3000 åskådare. Jag hoppas på mer än så.

Inte bara för att Tegs hockeysektion fyller 70 år utan för att Teg behöver pengarna från matchen.

Jag vet att det här är en Lövenblogg men om Löven ska vara ett starkt allsvenskt lag så behöver dom ett starkt Teg.

Det behövs ett lag där spelare kan utvecklas på väg upp till allsvenskan, ett lag som är steget mellan slutet på junioråldern och den absoluta eliten där glappet ofta är stort.

Att spela i Division-1 utan några som helst spelarlöner och kanslikostnader kostar ca: 1.2-1,4 miljoner för en säsong.

Pengarna måste in via sponsorer och publikintäkter. Hur lätt tror ni det är att få en tung sponsor att gå in i Teg när det finns Löven, UFC, UIK, Innebandyträsket, Udominate (fd Comets) m.fl, m.fl i stan.

På alla Tegsmatcher förutom de mot Björklöven (och Vännäs) går Teg back.

De har kostnader för domare, hall m.m på ca: 10 000 kronor och med kanske 100 betalande blir minuset minst 5 000 kronor.

Matcherna mot Björklöven kan dra in någonstans runt 100 000 kronor och det är dessa matcher som hjälper Teg att ekonomiskt sno runt säsongerna. Därför gå på Teg, speciellt när dom möter Löven, ni kommer aldrig kunna göra gått så enkellt.

Sen, det gynnar även Löven.

* * *

Sedan fick jag höra från en pappa som var på gårdagens match om en idé han hade.

Elitserienlagen får 26 miljoner i rena pengar för nu rådande tv-avtalet varje säsong. I Allsvenskan får klubbarna i år 4.5 miljoner.

Idén som kille jag träffade i går hade var att:

Hockeyförbundet skriver in en klusul i tv-avtalet att en del av pengarna ska gå ned i serierna. Om bara en miljon per elitserielag skulle skyflas ned i division-1 skulle klubbarna där få närmare 215 000 kronor i bidrag.

För Björklöven och Vita Hästen kanske det bara är kaffepengar men för klubbarna likt Teg, Vännäs m.fl är det livsnödvändiga pengar. Och utan klubbar som Vännäs, Teg m.fl skulle inte den svenska hockeyn vara lika stark.

Han la naturligtvis till efter att ha berättat om sin idé att detta aldrig kommer att bli aktuellt, klubbarna i Elitserien kommer aldrig släppa några pengar och förbundet kommer aldrig att föra fram något sådant Men visst i sak gillar jag iden.

* * *

För de av er som funderar vad som hänt med mitt tänkta schema för bloggen så kan jag bara be om hursäkt för mitt dåliga uppdaterande med detta. Jag har den här veckan jobbat 09.00-23.59 med mina båda jobb och haft det tungt att ro i land bloggen. Jag ska skärpa mig och Tisdagsintervjun med Micke Persson-Riis kommer. Onsdagsfrågan kommer tillbaka och den första proffskollen kommer.

Ni får ha tålamod helt enkellt.

* * *

För den som vill läsa mer om retromatchen rekomenderar jag fredagens VK där ett uppslag signerat Gunnar Johnsson fokuserar på snacket inför matchen.

Här har vi Tegs lag från 1942. Dan Östman, numera 87 år kommer att göra ett symboliskt nedsläpp innan matchen i morgon.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.