3,7 miljoner…..

….det är den summa som staten (vi skattebetalare) betalat ut till spelare och ledare i Leksands IF ur den statliga lönegarantin som en del av föreningens rekonstruktion.

Erik Moe som spelade med Sundsvall senast mot Björklöven har fått 97 097 kronor utbetalt enligt aftonbladet. Stämmer detta då har Erik Moe en månadslön på över 70 000 kronor.

Vill ni se Leksands löner i sin helhet så hittar ni dom här.

Leksands rekonstruktion siktar mot att 75 procent av alla skulder ska skrivas av från fodringsägarnas sida. 180 företag finns på listan som har fodringar till Leksand och totalt handlar det om 151 miljoner i skulder för Leksands IF Hockey och Leksands IF fastighet.

Ingen förening i Svensk historia har någonsin haft större skulder utspritt på flera fodringsägare.

Vill ni läsa mer om soppan rekomenderar jag den här artikeln från idrottens affärer.

Vad jag ville komma till är:

Får Leksand igenom sin rekonstruktion och går upp till elitserien är det det den största ekonomiska dopingen i svensk idrottshistoria. Då blir företag och kommuner blåsta på 110 miljoner och Leksand kanske går upp i elitserien.

Den 14 Februari i Mora Tingsrätt avgörs om rekonstruktionen går igenom eller ej.

Klarar sig Leksand då är nedflyttandet av Björklöven 2010 ett skämt.

Etiketter: , , ,

7 kommentarer

 1. John

  Ja, det är sjukt.
  Angående skulder så har faktiskt Växjö 250 milj i sådana i en deal med sin kommun.

  Men i övrigt, det är sjukt, Almtuna, Asplöven och Tingsryd har ju också problem. Framförallt Almtuna o Tingsryd verkar det som…

 2. Hire

  Även om de inte går upp i elitserien är det väl ekonomisk dopning? Men det verkar ju inte som att det utrycket är användbart om man ”bara” är i rekonstruktion. Hörde inget om det under Malmös rekonstruktion tex.

  Frågan väcks ju återigen. Varför hade löven så bråttom att ansöka om konkurs? Gjordes det ens något försök att tala med fordringsägarna innan?

 3. Dan Larsson

  Javisst, du har rätt i att detta är en sorglig historia. Men jag tror att Leksands IF kommer att reda ut den. Spelarna ska ha en stor eloge som oförtrutet kämpar vidare match efter match, trots konstant skitkastande från sensationslystna och obildade s.k. journalister på bl.a Aftonbladet. Hoppas att LIF lyckas ta klivet upp i år samt att även Löven snart följer med.

 4. Fredrik

  Stor eloge till spelarna?? Hade jag också haft 170 i månaden (läs Timander) då hade jag också stått ut

 5. JEB

  Anledningen till att Löven så snabbt begärde sig i konkurs var att ett par styrelseledamöter fick stora skälvan av risken att bli personligt betalningsansvariga vid en eventuell konkurs. Därav brådskan som i slutändan ledde till att Löven förlorade sin allsvenska plats.

 6. Tommy

  Tack Gustav.

  Funderar på att kopiera upp Sundsvalls brev från 2010 i 4000 ex och dela ut på Kirunamatchen på Fredag. Frankerade kuvert, adresserade till förbundet och allsvenska serieföreningen, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD samt TV-bolagen.
  Ett brev till Janne Josefsson också.
  Opinion måste skapas, Leksand är inget specialfall som kan gå i en egen gräddfil.
  J

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.