Olofström får lifta till Umeå

Jag läse på Mikael Mjörnbergs blogg på Hockeysverige.se att ekonomin för flera av lagen i södra ettan är bister.

Kristianstad har inte pengar att betala ut löner och har ansökt om rekonstruktion för att statliga lönegarantin ska slå in, skriver Mjörnberg.

I Nyköping har inte spelarna alls fått lön nu på löningsdagen och det har blossat upp i tidningarna som en strid mellan klubb och spelare.

Borås blev som bekant tvångsdegraderade inför årets säsong och faller nu fritt både ekonomiskt och sportsligt genom seriesystemet.

Det Mjörnberg dessutom tog upp var att Olofström, Björklövens troliga kommande motståndare i Playoff-3 har oerhörda problem dom med. Han insinuerade att dom inte skulle ha råd att ta sig till Umeå i fallet att dom slår ut Tranås.

Jag forskade lite i detta:

Olofström har dragits med dålig ekonomi i flera år. Med extremt låga resekostnader har Olofström spenderat en hel del på sin trupp säsong, efter säsong om vi jämför med lagen i norr. 

Enligt ordförande Gert Peter handlar det inte om att klubben spenderat mer pengar än vad budgeten tillåtit utan att man inte fått in de inkomsters som budgeterat.

Det där är enligt mig en lek med uttryck. Då har man ju budgeterat fel… eller så har man för hhöga utgifter.

Hur som helst så är den ekonomiska situationen mycket ansträngd, framförallt då likviditeten, och i början på Februari gick Olofströms IK till Olofströms Kommun i ett försök att få ett ekonomiskt stöd på en mijon kronor.

Olofströms kommunalråd Sara Rudolfsson kan i nuläget enligt Sveriges Radio Blekinge inte säga om kommunen kommer att skjuta till pengar.

Politkerna måste väga hockeyn mot annat viktigt i kommunen, säger Rudolfsson.

Tanken är att ett beslut ska komma någon gång i Mars.

Upplägget är att Olofström över en period på tre år utöver nuvanrande budget ihop med sina sponsorer ska få fram lika mycket själva som kommunen får in med för att komma i balans med ekonomin långsiktigt.

– Vi står inför ett vägval, vi kunde fortsatt rulla "snöbollen! framför oss previs som man gjort tidigare.Det kanske hade tagit ett år, kanske tre men det skulle inte slutat väl. Nu gör vi så här och tar tag i problemet istället, säger Marcus Nilsson, ordförande i OIK om situationen.

Det låter ju bra men hur verkligt är det. Jag tycker att det låter som det brukar. Kommunen går in och räddar en förening som sedan fortsätter att "satsa".

Olofströms sportsliga ambitioner är att vara med och aspirera om en plats i Playoff och kvalserien till Allsvenskan men att göra det med minst en "egen" femma i laget.

* * *

Mycket intressant. Nu lär detta inte påverka hur laget spelar mot Löven. Dock är det lite skrämmande att så många lag i hockeysverige har så stora ekonomiska problem.

Just division-1 där sponsorpengarna är så pass små är på sitt sätt en mardrömsserie och då ska egentligen inte lagen i söder gnälla. Dom har jag motståndarna nästgårds hela tiden.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.