Intressant helg

Helgen är till ända och undertecknad hann med att se tre matcher, Björklöven-Västerås (3-0), Asplöven-Västerås (4-2) och Vasa-Björklöven (4-3).

Björklöven stod för en suverän insats mot Västerås, följt av en sämre mot Vasa. En förklaring är naturligtvis att man saknade ytterligare några spelare mot Vasa (Öhman & Palmebjörk), än mot Västerås (Lavander, N. Johansson & Olof Mårs). En annan är att Vasa var ett betydligt bättre lag än Västerås i helgen.

Några punkter att ta fasta vid:

  • Special teams fungerade riktigt bra i båda matcherna. Visserligen spelade Löven bara med sina speciella powerplay-femmor i början av matchen mot Västerås, men det gav utdelning två gånger om och såg allmänt väldigt spännande ut. Stefan Anderssons 1-0 mot Vasa var ju också i powerplay. Boxplay-spelet även det klart godkänt. Mot Västerås höll Löven nollan och mot Vasa spelade man 1-1 i spel fyra mot fem.
  • Målvakterna. Daniel Wälitalo vs Andrew Raycroft. De har spelat i stort sett varannan match under försäsongen. För Daniel Wälitalo har det inneburit två vinster (Vasa och Luleå) och två förluster (Timrå och Vasa). Med Wälitalo i målet har Löven gjort 13 mål och släppt in 16. Andrew Raycroft har vunnit två matcher (Modo och Västerås) och förlorat en (Skellefteå). Med honom i målet har Löven gjort 7 mål framåt och släppt in 4. Wälitalo har alltså släppt in 4 mål i snitt per match med Raycroft har släppt in 1,34 mål per match.

    Statistiken är dock långt ifrån hela sanningen. I matchen mot Timrå exempelvis spelade laget inte alls bra på något vis. Jag själv anser att Wälitalo inte alls gjorde en särskilt dålig match, även om han släppte in fem mål. På samma vis gjorde laget en bättre match mot Västerås än mot Vasa, för faktum är att Andrew Raycroft knappt sattes på prov i Västerås-matchen, vilket Wälitalo gjorde mot Vasa. Jag tycker att Daniel Wälitalo är en duktig och talangfull målvakt och tavlor, likt andra målet mot Vasa i går, kan hända även den bäste. Dock tycker jag ändå att Andrew Raycroft har sett bättre ut de matcher jag har sett hittills under försäsongen. Därför tror jag att han kommer ställas mellan stolparna på torsdag mot Timrå och sedan även i seriepremiären. Eller vad säger ni? Hur som helst förfogar man över ett väl kompetent målvaktspar.

  • Skadeläget. Vi vet att Mats Lavander missar de första veckorna/månaderna av serien. I övrigt är frågan hur det egentligen ser ut. Från Lövens håll snackas det om att Nicklas Johansson, Olof Mårs, Jon Palmebjörk och Stefan Öhman bara har småskavanker och därför stod över matcher i helgen. Givetvis ska man inte spela spelare som har känningar i träningsmatcher, det finns verkligen ingen som helst anledning till det. För det känns som att tränarstaben har koll på läget, de har koll på sina spelare. Då gör det inget att stå över en träningsmatch. Det ska bli jätteintressant att se hur laget formeras i premiären.
  • Nyförvärven. Jag har hyllat Lucas Sandström och Kim Karlsson ett par gånger på slutet, men det är helt enkelt bara för att de har imponerat på mig. De är kreativa framåt och jobbar hårt över hela banan. Spelare som passar in i Lövens lag och som kommer vara oerhört nyttiga den här säsongen. Tycker även att Hållberg och Nevalainen sett bra ut. Dock väntar jag på Stefan Öhmans riktiga genombrott, men som han själv har sagt i en intervju så är det viktigare att komma in i lagets spel än att spruta in poäng under försäsongen.

Tycker det var intressant att se Asplöven och Västerås lag matcha också. Asplöven känns intressanta och kan säkert ”skrälla” även i år. Blir det rent av en tänkbar kandidat för playoff? Nej, inte riktigt. Snarare en stabil plats i ingenmansland.

Västerås har mycket att bevisa och vi får väl se hur laget ser ut efter att Caputi och Williams kommit in här i dagarna. Dessutom verkar laget ska värva en center och en forward till. Klart är i varje fall att man inte ens har chans till playoff-spel om man spelar som i helgen. Och ambitionen är kvalserien till SHL. Nåja, vi kommer högst troligen att få se ett helt annat VIK när serien kommit igång.

En kommentar

  1. Daniel Brunkert

    Bra och klart inlägg som vanligt :). Tycker själv att en sniper saknas, som det ser ut nu räcker det med lite skavanker plus liten svacka (som alltid sker under en säsong) i defensiven så åker vi på en del onödiga poängmissar. Men ett gediget brunkarlag känns det absolut som vi har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.