Dags att ta upp arenadiskussionen

Efter att sett Västerås fina arenaområde i går och efter att ha suttit i ABB-Arena Nord känner jag att det är dags att prata om arenor.

Jag hörde ett bra uttryck om Umeå Ar…. förlåt T3 Center nyligen.

– En sminkad gris är fortfarande en gris.

Kom inte ihåg vem som sa det, men när jag nu åkt runt lite grann på allsvenska arenor så är det bara att konstatera.

Björklöven har inte en arena värd laget och publiken.

Det finns sämre arenor än T3 Center. Arena Polarica, Haparanda som är ett skämt, Gränby ishall i Uppsala skäms stadens invånare över och Sunnebohov i Ljungby (som är en stad med 15 000 invånare) är inte mycket av en Allsvensk arena. Nobellhallen i Karlskoga har blivit sliten, men alla dessa har långt gångna planer på ombyggnation eller renovering.

Visst stämningen i T3 Center är riktigt bra och med bygget av logerna och nu även Olearys så är den funktionell. Den gör jobbet som en Allsvensk arena, men inte mer.

Ser vi till publiksiffror så är Löven trea på den listan så här långt:

1. Djurgården 6142 åskådare/match

2. Malmö 5154 åskådare/match

3. Björklöven 3660 åskådare/match

4. Karlskrona 3199 åskådare/match

5. Södertälje 3162 åskådare/match

Ni ser hela listan här.

Det är enkelt därför att påstå att publiken i Umeå förtjänar en bättre arena samt att om det nu har gått att bygga nya arenor överallt så borde underlaget finns även i Umeå med Löven som grund.

Naturligtvis måste Löven var i Allsvenskan eller SHL för att det ska vara vettigt.

Diskussionen om en ny evenemangsarena borde komma upp på bordet igen om Löven klarar kontraktet i år.

Skulle jag ranka arenorna i Allsvenskan ser det ut så här: (Min högst subjektiva ranking)

1. Malmö Arena – Har faktiskt aldrig varit där, men sett till de bilder jag sett och från tv-sändningarna samt hur andra värderat arenorna är den tveklöst seriens bästa, troligen även Sveriges bästa.

2. Hovet – Visst, det är en gammal Arena, men den har allt man behöver till och med i SHL och stämningen där slår alla arenor i Sverige.

3 Axa Sports Center – Fräsch Arena trots att det ”bara” är en renovering av Scaniarinken. Bra restaturangområde, fin foaje, bra pressläktare, kanske lite ruffigt omklädningsrum.

4. Lindab Arena – Byggdes om 2008 och är numera mycket modern. Kanske lite liten i min smak för att vara en av de nybyggda arenorna, men en moderna och snygg arena..

5 ABB-Arena Nord – Västerås mycket fina arena känns modern och har allt som behövs även på SHL-nivå. Frågan är bara varför dom byggde den så liten?

6 Telenor Arena – Har inte varit där, men från vad ”Otter” har berättat samt från bilder och från tv så känns arenan modern. Byggdes 2005, men är lite väl liten med sina 3464 platser. Vet inte hur dom tänkte där?

7. Eon Arena – Egentligen gillar jag inte denna arena, men den har bra omklädningsrum, pressläktare, restaurang, m.m och funkar till och med i SHL.

8. FM Mattsson Arena – Byggdes om 2004 och är även det lite av en sminkad gris, men välsminkad. Ruffigt vid omklädningsrummen.

9. T3 Center – Fyller funktionen som en Allsvensk arena, men värdelös pressläktare, ingen restaurang på läktaren (inte Lövens fel utan Umeå Kommuns tillständsenhets) och framförallt ganska ruffigt bland omklädningsrummen. Känns gammal.

10. Arena Oskarshamn – Svårvärderad då jag inte varit i arenan trots att jag varit i staden Oskarshamn. Ombyggd 2004, men ganska liten arena.

11. Nobellhallen – Tar över 6000 åskådare och är en funktionell allsvensk arena, men har blivit nedgången med åren och sliten. Dock är redan beslut om upprustning taget av kommunen.

12. Sunnebohov – En liten men mysig arena, men känns inte modern. Andas inte Allsvenskan. Kommunen har dock planer på ombyggnation.

13. Gränby – Hallen bygdes 1974 och det har i stort sett inte hänt så mycket sedan dess. Almtuna snittar minst publik i serien trots en stad med över 200 000 invånare. ILLA, men kommunen pratar om nybygge.

14. Arena Polarica – Ett litet skjul som det inte borde få spelas allsvensk hockey i. Nu vet vi att Fahlander planerar ett skrytbygge mitt på älven så det lär bli ändring.

16 kommentarer

 1. Johan

  Behöver vi verkligen nytt och megastort? Ser det roligt ut i Malmö? Drygt 4000 i en hall som tar det tredubbla och tyst som i graven. Känns det kul? Det är då inte min kopp te.

  När, eller om, det ska byggas nytt måste man tänka rätt. Inte stort.

  • sam

   Man kan inte utgå fr allsvenskan…när någon utbildar sig till läkare kan han ju inte utgå från att han ska jobba på ett lager i järfälla…man måste bygga för framtiden vilket är elitserien i en av sveriges största städer. Sen är hockeyn bara ena sidan av slanten du skall ha konferenser samt evenemang osv då duger inte en arena för 7000 pers då blir vi brädade av övik och det ska inte umeå kunna bli. Förstår vad du menar men tror att man måste tänka på framtiden och på sikt.
   10.000 pers i ett derby mums!

  • Dif

   Man ska komma ihåg att det var så mkt folk i träningsmatchen mot skellefteå senast (5400 jo tjeena) att man fick skjuta fram matchen då folk inte rymdes, så var det även i kvalet från division 1 mot piteå och det är scenariot vid viktiga matcher för löven -ladan är redan för liten trots utbyggnaden 2001… tänk hur det skulle se ut i en kvalserie till elitserien eller i själva elitserien. Man har alltså blivit tvungna att reducera kapaciteten i ladan för att vid större matcher är det så mkt folk som vill in att det blivit en säkerhetsrisk. Så svaret är ett rungande JA! en ny stor arena behövs och det centralt!

 2. putte

  Förslaget (Balticgruppens?) om en nedsänkt arena i Hamrinsberget mellan NUS och Östra gymnasiet, med badhus ovanpå är nog det mest geniala jag sett. Läget, energivinsterna att kombinera värme/kyla, det unika sättet att bygga en arena osv. Bra kommunikationer nära också, Östermalmsleden, Umeå östra, busslinjer vid universitet och NUS. En enkel förutsättning för att det ska bli bra stämning vid hockeymatcher är dock att publiken är nära isen, OCH att det finns en rejäl ståplatssektion.
  Om inte Holmlund och co hade varit så prestigestinna med sitt badhus nere på stan, hade nog Balticgruppen smällt upp det där med glädje…

  • sam

   mmmm men då stannar du på 3300 pers oxå kanske 5500 i elitserien-och det duger inte då kan laget inte konkurrera.

 3. johnny

  Jag skulle tippa att löven tappar 500-1000 personer per match pga av läget ladan har ute på teg, när det är -15 grader är det långt att gå 2-3 km från stan över blåsiga broar ut mot teg om du inte har bil. Bussförbindelserna är katastrofala alla måste byta buss på vasaplan och stå där o vänta i en halvtimme i minusgrader om du inte kommer fr röbäck-böle…hela resan till arenan blir ett jätteuppdrag vilket kräver planering om du har familj….hade arenan legat centralt eller vid goda förbindelser kan du plussa på minst 500 pers varje match då folk lugnt kan gå på hockey , ta en öl en god bit mat och sen bussa hem eller gå hem.

  Sen har ju till exempel övik en arena som tar 7600 pers, en stad med 30 000 inv ,så minimimåttet borde logiskt vara 9000-10000 för en stad med 100.000 inv som vill expandera upp till 200.000 i framtiden, annars tvingas man bygga nytt igen inom en snar framtid då en arena för 8000 snart är för liten igen, viktigt att komma ihåg att en ny arena höjer alltid publiksnittet pga bekvämligheterna.

  Bygg en arena med 8000 sittplatser o 2000 ståplatser så har norrlands huvudstad en arena som slår alla andra arenor i sverige förutom sthlm, malmö o götet. En arena som folk pratar om och som kan ta emot större konserter och locka evenemang som melodifestivalen, konferenser osv. VIKTIGT att tänka stort och inte bara följa mallen o bygga som gävle o övik och vara lagom, utan att bygga lite större för att etablera staden och laget som huvudet högre än konkurrenterna – att bygga litet för att vi just nu är i allsvenskan är fel tankesätt -visionen måste reflektera målet-som är elitserien. Hockeyn har tradition i Umeå och en arena ska reflektera det. Byggs den centralt och vi tar oss upp om några år kommer umeå likt jönköping o linköping ha 7000-8000 på matcherna och 10.000 mot Skellefteå. Det måste vara målet.

 4. Pelle

  Håller med Putte! Men samtidigt håller jag med de övriga som menar att vi klarar oss bra med den Arenan vi idag har! Blir hyfsad stämning där och det andas härlig historia som gör sitt också…

  Blir det bygge på sikt vore det bra om det blev vid Hamrinsberget och tänk om det skulle gå göra en Arena med slutet tak på låt säga 6000 platser men att man likt andra moderna Arenor kunde öppna taket och där ovan fortsätter läktarna upp med 4000 tusen till platser! Som kunde användas vid stora arrangemang och när Löven spelar om SM guld 2022 😉 Låter säkert helknasigt, jag vet, men kanske ligger det en till isplan ovanför den ordinarie som har egen läktare när ”golvet” är stängt! Vid musikarrangemang osv plockar man ner sargen och skjuter in golvet i berget 🙂 Framtiden 😉

 5. Bert

  Det behövs verkligen en ny arena i Umeå. Sedan de förstörde H-sektionen i somras och plockade bort sittplatserna nedanför läktaren, så känns ishallen allt annat än bra.

  När man nu går på matcherna och ser Löven spela och ser det förskräckligt ut med järntrapporna upp till ståplats H, och att hela läktaren nedanför sektionen är borta När hete som tidigare fanns till isen är borta och man skäms över hur de kan förstöra en ishall så in i det grövsta. Umeå ishall (eller T3) liknar i dag mer en ishockeyhall hämtad från en sunkig håla i Småland, och som har fruktansvärt mycket division 1 stämpel över sig. Ombyggnaden i somras var det absolut värsta som kunde hända. Att förstöra Umeå ishall så pass mycket är för mig en gåta, trots att det var kommunen som låg bakom det? Björklöven måste väl ha haft något att säga till om?

  Vi kommer aldrig mer att få se de fantastiska bilderna från i våras när vi slog Piteå och tog oss upp i Allsvenskan. Där laget efter matchen ligger samlade framför en extatisk ståplats publik på H och när läktaren gick hela vägen ner till plexiglaset.

  Det var ju närhet mellan läktaren och isen som gjorde Umeå Ishall så speciell och det finns inte längre!

  Nu måste det byggas nytt för Umeå Ishall tappade det sista av sin glans i somras vid kommunens ombyggnationer på ståplats H. Titta på hur arenorna i NHL ser ut, för där sitter publiken nästan inne på isen och det är så en ishall ska se ut 2013. Vi i Umeå behöver inte ha lika stor arena som ”over there” men en kapacitet med 8000 personer ska Norrlands största stad ha.

 6. Janne

  Den skrivande pressens förutsättningar känns som lägsta prioritet. Omklädningsrummen är trots allt uppfräschade. Bra sarg och isaggregat. Men det viktigaste: den vanliga publikens förutsättningar att njuta av ishockey är mycket goda i ladan. Det är en tät arena, man får en närhet till isen från samtliga platser. Tätheten ger också en unik akustik, jag avskyr det diskantrika sorlet på andra arenor, som antingen studsar runt mot metall eller försvinner upp i fjärran hörn. För ishockeyns skull, eller murvlarna från den skrivande pressen, behöver vi knappast en ny arena.

 7. Bertil Boo

  Risken vid ett nybygge är att ekonomin kräver att det byggs som en multievenemangsarena. Det verkar i praktiken betyda en obligatorisk buffertzon runt isen, alltså att publiken kommer långt från isen, dvs en riktig stämningsdödare. Sen angående publikkapacitet så håller jag med föregående talare; hellre fullsatt ibland i en liten arena än halvtomt i en stor.

 8. STÅ H

  jag gillar verligen din blogg ska jag börja med att säga men vi har verkligen fått sveriges bästa ståplats så en ny ny arena skulle betyda sämre tryck och halvtomt och jag verkligen älskar den vi har nu och vi lever livet där SÅ NEJ TACK TILL EVENEMANGSARENA!

 9. Karl

  Det är bara fegt att skylla på vilken division Löven spelar i just nu. Man måste se till hur många år arenan skall användas och vilka intäkter man kan tänkas snitta på den tiden. På de 2-3 år det tar att bygga arenan hinner mycket ändras. Löven kan både hinna åka ur och avancera upp, men intäkterna år 1 och 2 torde inte vara mer viktiga för arenans ekonomi än intäkterna år 3 till 30 annat än för den fege.

  Idag skulle en ny arena i Umeå lätt konkurrera ut Skellefteå och Ö-viks felbyggda arenor. Vi ser också att Löven skulle kunna dragit fina publiksiffror sista tiden i en ny arena. Därför kan vi konstatera att beslutet att fega ur när Löven åkte ur allsvenskan var ett felbeslut. Med lite mod hade en ny arena kunnat byggas under tiden i division 1 och stått klar i våras. Då hade vi kunnat slå publikrekord för division 1 och vilken siffra vi kunnat få i träningsmatchen mot Skellefteå kan vi bara drömma om.

  Vad som händer precis idag är hur som helst ingen garanti för hur det ser ut imorgon. Det enda vi vet är att det var fel beslut att fega ur för 3 år sen när beslutet skulle tas. Det är ytterligare 3 år vi gett intäkterna för konserter och evenemang till Ö-vik och Skellefteå. Nu bygger vi hotellen och hela stan är redo, det är dags att kommunen också ser möjligheterna och arbetar fullt ut för att skapa möjligheterna till att arenan kan byggas.

 10. Jacob

  Angående hur de tänkte när de byggde Telenor arena 2005: Den nya klubben (bildades 2001) kanske inte räknade kallt med att hamna i allsvenskan så snabbt. Byggde trots allt ändå en generöst tilltagen hall för ett div3/2-lag?

 11. GrönGult

  Hur är statistiken för antalet besökare per match jämfört med antalet boende i kommunen ? Det är då man ser vilken procent som besöker matcher i allsvenskan per stad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.