Plus/Minus – Sanning eller humbug?

Uppehåll för Löven.
Tid att slicka såren, att rehaba, att träna på det som inte fungerat

Tid för oss vid sidan av banan att vrida, vända och analysera.

Idag tar bloggen en titt på plus/minus statistiken.

Här hittar ni hela listan

Bäst:

Stefan Andersson + 14 (20-6)

Har tidigare under karriären i Allsvenskan haft -27, -15, -10, -3, -11 och +8 sista säsongen med Västerås. Visst Stefan hade fina siffror i fjol i division-1 (+18), men kvalseriens +13 på 10 matcher är makalöst bra. Den formen har han tagit med sig in i serien.

Stefan Öhman + 13 (25-12)

Rysligt stark statistik med tanke på att Öhman spelat så mycket boxplay, powerplay och dubbla byten i många matcher. det blir en jävla massa speltid som borde göra honom trött och tvinga fram misstag. Totalt sett har ju Löven 75-83 i målskillnad. Alltså 50-71 utan Stefan på banan. Ser vi historiskt så har Stefan haft plusstatistik sju av de senaste nio åren. Han är alltså som ett vin. Han har blivit bättre med åren.

Där bakom:

Olof Mårs +8 (19-11)

Klassisk Holmström-typ. Mårs har haft plusstatistik samtliga år i sin karriär. Hatten av. Sannerligen.

Jon Palmebjörk +5 (20-15) 

Har fem ”game winning goals”, men har varit inne på ganska många bakåt också. Jag hade trott att siffran skulle vara högre, men så länge han avgör matcher finns det inte så mycket att klaga på.

Isak Ahrling +4 (11-7)

Isak har bara spelat nio matcher, men har trots det näst bäst +/- statistik av backarna i laget. Imponerande.

Sämst:

Mats Lavander -14 (5-19)

Helt otroliga siffror egentligen på bara 19 matcher. Lavander är inne på ett baklängesmål varje match i snitt. Detta trots att Löven bara släppt in 2.92 mål per match Lavander spelat. Vad det beror på? Delvis att Lavander inte producerat framåt som han gjort tidigare i Löven, men även då han spelat med Hjalmarsson som är den forward som varit inne på näst flest baklängesmål (16st).

Tittar vi bakåt så har Mats minusstatistik fem av de senaste sju säsongerna. Vi får gå tillbaka till Löventiden innan vi hittar en Lava med konsekvent plusstatistik. -14 är på en egen nivå i laget. Vad det betyder sedan är en annan sak.

Alexander Hellström -6 (15-21)

Hellström har ingen så oerhört dålig siffra, men han är den som varit inne på flest mål bakåt. Detta är dock något som varit en känsla att Acke gjort ovanligt många defensiva misstag. Mer imponerande då att han varit inne på hela 15 mål framåt. Detta kan ha att göra med att han spelat en del powerplay i år.

Noterbart:

Victor Öhman har -8 efter bara fyra matcher, men med tanke på Lövens form under dessa kamper kan han knappast beskyllas så.

Övriga med stark minusstatistik är Nicklas Johansson -7, Per Hållberg -6 och Patrik Nevalainen -5.

Alltså är det två av Lövens backar som har plusstatistik.

* * *

Tiotusenkronorsfrågan är då:

Vad säger detta?

Ja ni får gärna komma med kommentarer.

 

10 kommentarer

  1. Observer

    Jag har tidigare visat min skepsis mot värvningen av Mats Levander. Han var en legend i Umeå men att förlita sig på gamla meriter är en riskfylld satsning. Han må vara en pådrivare i båset men fakta talar för sig självt. Den högst betalde spelaren är sämst statistikmässigt. Att ge en 34 årig spelare med tveksam medicinsk status ett tre års kontrakt förefaller mig optimistiskt i överkant. Jag antar att Mats insåg att detta var sista chansen till de stora pengarna och krävde ett långt kontrakt och då satt naturligtvis Löven i rävsaxen. Plus/Minus statistik är nästan den enda korrekta värdemätaren på en spelares värde. BP/PP är naturligtvis också viktiga mätare och dessutom bör man ta hänsyn till total istid i varje match. Det är i alla fall skönt att pojkarna nu får en vilopaus från matcher ett tag. Det svänger fort. Det som för några veckor sedan såg ut som play off är numera en kamp m ed kniven på strupen.

    • Olle

      Går nog inte dra några större växlar på enbart plus/minus som du är inne på – som just istid och i vilket lag (femma, roll) du spelar i ( i SAIK är det bara en spelare som har minus och för att ta en av de bästa backarna i Brynäs har han minus 11). Finns mera men stoppar där.

  2. Lövenbloggaren

    Vad man kan säga att du nog får gå tillbaka till ritbordet.;) Mål framåt i PP och i baken i BP räknas inte med i +/- statistiken, därför spelar det ingen roll om SA och SÖ spelar mycket i BP. Mål som man dock gör i BP räknas i statistiken, både för laget i PP och BP och där har ju SA gjort två mål vilket då gett +2.

  3. Bertil Örjestad

    Boxplay och PP räknas väl ej med i +/- statistiken? Har för mej att Förbundet ej räknar in BP och PP.

  4. Matchspeakern

    Vad man alltid ska minnas är just de bevingade ordern. Det finns lögn, förbannad lögn och så finns det statistik.

    En kul sammanställning men inte mer än så. Vi som sitter och ska bevaka plus/minus manuellt gör också ibland misstag. Sedan kan tex en forward som stött bort sig hinna byta innan målet kommer. Visst borde forwarden då få ett minus men så funkar det inte i praktiken.

    Jag tror man måste se i ett ännu större perspektiv. Att bara plocka ut plus/minus KAN bli lite missvisande. Men återigen ett roligt blogginlägg. Vad ska vi annars läsa om?

  5. Lövare

    Som ett par stycken redan sagt eller höjt ögonbrynen över så räknas inte PP-mål framåt och BP-mål bakåt med i +/- statistiken. Men intressant inlägg ändå 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.